Mitä opiskelin avoimessa yliopistossa välivuosina?

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

psykologia yliopisto pääsykoe vinkit unelmat blogi

Tätä postausta suunnitellessani törmäsin keväällä julkaisemaani (yllä olevaan) kuvaan, joka puhuttelee minua kerta toisensa jälkeen. Miten se liittyy tähän postaukseen? Itse asiassa paljonkin. Nykyinen opiskelupaikkani on unelma-välietappini matkalla kohti psykologin ammattia. Ammatti on niin suuri osa elämäämme, että uskallan väittää monen muunkin arvottavan itseään kiinnostavan opiskelupaikan erittäin korkealle unelmalistassaan. Mutta hitsi vie, opiskelupaikan saaminen ei olekaan aina ihan yksinkertaista. Etenkin mutkat matkassa saattavat tehdä olon melko keinottomaksi. Mä päätin kuitenkin tehdä kaiken voitavan unelmani eteen ja tässä tapauksessa konkreettisin voitavani oli avoimen yliopiston opinnot.

Avoin yliopisto tarjoaa mahdollisuuden yliopisto-opintoihin ilman opiskelupaikkaa. Monille aloille on mahdollista hakea opiskelemaan avoimen yliopiston väylää pitkin, kunhan on suorittanut riittävän määrän avoimen opintoja. Valitettavasti psykologin pätevyyteen johtavaa tutkintoa et voi ainakaan toistaiseksi näin napata, mutta voit silti suorittaa tutkintoon kuuluvia opintoja pitkälle ilman opiskelupaikkaa. 

Olen kirjoittanut avoimen yliopiston opinnoista aikaisemmin muun muassa näissä postauksissa: Mitä välivuonna voi tehdä unelmien opiskelupaikan eteen? ja Miksi kannattaa opiskella avoimessa yliopistossa?

Multa kysytään usein mitä kursseja kaiken kaikkiaan opiskelin avoimessa yliopistossa ja missä ajassa. Kokoan vastaukset tähän postaukseen. Suoritin opinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa.

Ensimmäinen välivuosi

Lukion jälkeen vietin välivuoden Etelä-Pohjanmaan opistossa psykologian linjalla. Tuolla linjalla pääsin tutustumaan paremmin psykologiaan ja psykologin työnkuvaan. Linjaan kuului avoimen yliopiston opintoja sekä pääsykoevalmennus. Jos haluat lukea opistosta lisää, kurkkaa postaus Kokemukseni opistovuodesta - psykologian linja.

Vuoden aikana suoritin:

Psykologian perusopinnot, 25 op
Tilastomenetelmien peruskurssin, 6 op
SPSS -kurssin, 2 op
Kirjoitusviestinnän perusteet, 3 op
Akateemisen ruotsin (kirjallinen & suullinen) - 3 op
Sekä opiston tarjoamia kursseja, jotka eivät kuulu kuitenkaan psykologin tutkintoon. 

Avoimen yliopiston opinnot voi suorittaa yleensä täysin verkossa. Jotkin kurssit, kuten esimerkiksi ruotsin kurssi vaatii kontaktiopetusta, jota avoin yliopisto järjestää. Mä pystyin suorittamaan nämä kurssit helposti Etelä-Pohjanmaan opistolla. 

Toinen välivuosi

Psykologian aineopinnot, 35 op
Nämä suoritin itsenäisesti verkossa.

Muita avoimen yliopiston opintoja

Hieman postauksen aiheen sivuuttaen, olen hyödyntänyt avoimen yliopiston opintoja myös yliopistossa opiskellessani. Tein toisen sivuaineeni, lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi -kokonaisuuden, Itä-Suomen avoimeen yliopistoon. Jos tämä kiinnostaa, lue postaus Mun sivuaineet.

unelmien toteuttaminen opiskelu vinkitSinulle, joka haluat suorittaa avoimen opintoja

Avoimen yliopiston opinnot ovat maksullisia. Ne maksavat suunnilleen 10 euroa/opintopiste. Esimerkiksi psykologian aineopinnot (35 op) maksoivat minulle 350 euroa. Oon kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että omaan koulutukseen panostaminen rahallisesti on järkevää. Koulutus mahdollistaa työn ja työtä tehdessä nuo summat tulee takaisin hetkessä. 

Tein sekä psykologian perusopinnot että aineopinnot noin puolessa vuodessa. Mun välivuosina pääsykoemateriaalit julkaistiin jo maaliskuussa, johon mennessä halusin saada opinnot valmiiksi. Nyt psykologian pääsykokeiden materiaalit julkaistaan (luultavasti) myöhemmin, joten ylimääräinen aika on mahdollista hyötykäyttää entistä tehokkaammin avoimessa yliopistossa. Jos mahdollista, suosittelen myös sivuaineiden tekemistä avoimen yliopiston kautta. Yleensä sivuaineiden opiskelu aloitetaan jo ensimmäisenä yliopistovuotena, joten niiden suorittaminen avoimessa on aikataulullisesti järkevää.

Jos haaveilet nimenomaan psykologian maisterin tutkinnosta, voit löytää apua opintojen suunnitteluun opetussuunnitelmasta. Ylipäätään avoimen opintoja suunnitellessasi kannattaa etsiä käsiin oman unelma-alan opetussuunnitelma/tutkinnot rakenne. 

Lue lisää avoimen opinnoista Jyväskylän avoimen yliopiston sivuilta.

Toivottavasti tästä postauksesta oli sinulle hyötyä! 

Terveisin,
Innokas "opinto-ohjaaja" ja unelmapuskija

2 kommenttia

  1. Onko sinulla tietoa siitä, että materiaalit julkaistaan myöhemmin kuin maaliskuussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin mä oon ymmärtänyt, että julkaistaisiin vasta huhtikuussa. En löytänyt kuitenkaan tähän hätään mitään nettilähdettä, joten tietenkään mitään ei voi sanoa varmaksi. Tuskin kuitenkaan enää vanhaan aikatauluun palataan, koska tarkoitus on mahdollistaa myös lukiolaisten pääsy psykalle.

      Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Julia Jokiniemi. Design by FCD.