Miksi kannattaa opiskella avoimessa yliopistossa?

perjantai 14. heinäkuuta 2017

Smoothie sunday postaussarja smoothievinkit blogi
Syksy saapuu hiljalleen ja lukuvuoden suunnitelmat tai suunnitelmien puute pallottelevat polttavana mielessä..

Mulla on sellainen kutina, ettei monikaan teistä ole välttämättä perehtynyt avoimen yliopiston opintoihin, saati sitten luonut ajatusta niiden suorittamiseen. Todellisuudessa avoimen yliopiston opinnot ovat todellinen kultasuoni etenkin välivuotta viettävälle, tiettyyn opiskelupaikkaan tähtäävälle tyypille. 

Avoimen yliopiston opinnot ovat nimensä mukaisesti yliopistotason opintoja, joita voi suorittaa ihan kuka tahansa maksua vastaan. Jos oikein muistan, niin yleensä yhdestä opintopisteestä saa pulittaa kymmenen euroa. Näin ollen esimerkiksi mun 35 opintopisteen aineopintokokonaisuus tuli maksamaan 350 €. 

Mitä opintoja olen itse suorittanut avoimessa yliopistossa? Mun tavoitteena oli päästä opiskelemaan psykologiaa, joten avoimen opinnot rakentuivat tietysti sen mukaan (myös tämä postaus rakentuu enemmän tai vähemmän psykologian näkövinkkelistä). Kahden vuoden aikana olen väkertänyt avoimessa psykologian perus- ja aineopinnot (25 op + 35 op). Lisäksi olen suorittanut tilastomatematiikan peruskurssin (6 op), SPSS -kurssin sekä joitakin kieli- ja viestintäopintoja. Jos olisin jäänyt jälleen ilman opiskelupaikkaa, olisin aloittanut opiskelemaan jotain sivuaineopintoja.
Pääsykokeet blogi 2Ja sitten itse postauksen asiaan. Miksi suosittelen opintoja avoimessa yliopistossa, etenkin välivuotena?

 Saat sisältöä välivuoteen - Jos koulupaikka jää syystä tai toisesta nappaamatta, saattaa tuntua siltä, että jäisi täysin tyhjän päälle seisomaan. Usko tai älä, opiskelua ja arkisia rutiineja tulee hetkessä ikävä. Avoimessa yliopistossa voit tehdä niin paljon opintoja oman kukkarosi asettamissa rajoissa kuin suinkin ehdit, eikä tekemisenpuutetta ole. Muut ehkä edistyy opinnoissaan koulupaikoissansa, mutta niin edistyt sinäkin. Jopa samaa tahtia. ;) 

 Voit mahdollisesti päästä yliopistoon avoimen väylän kautta - Joillekin aloille on mahdollista hakea suoraan tai helpotetusti suoritettuaan tarpeeksi opintoja avoimessa yliopistossa. Minusta tämä on aikamoinen siunaus! Harmi vain, ettei tämä siunaus varsinaisesti yletä psykologian alaan. Jyväskylän yliopisto ottaa 5 avoimen väylän hakijaa psykologialle, mutta linja valmistaa filosofian maisteriksi, eikä siis oikeuta psykologin ammattinimikkeeseen..

 Kerrytät opiskelutaitojasi niin pääsykokeisiin lukemiseen kuin yliopisto-opintoihinkin - Psykologian avoimen yliopiston oppimateriaalit oli osin hyvin samanlaisia pääsykoeartikkelien kanssa, jonka ansiosta kevään artikkelit eivät tuntuneetkaan täysin heprealta. Lisäksi tämä etukäteistyö tutustuttaa lempeästi yliopiston maailmaan, joten ehkäpä sielläkään ei mene sormi suuhun ensimmäisen kurssin koittaessa.


 Hyödyt tietopohjastasi pääsykokeissa - Vaikka pääsykokeissa on kyse pelkästään annetun aineiston osaamisesta, saattaa taustatieto helpottaa joidenkin asioiden päähän pänttäämistä.

Chic Company Don't quit your daydream vihko blogi Voit opiskella haluamaasi alaa, vaikket olisi päässyt yliopistoon - Onnistuu se näinkin!

 Tieto on aina arvokasta - Olit sitten missä elämäntilanteessa tahansa, kenties jo vaikka "koulut käyneenä", lisätieto on aina plussaa. Voit hyötyä opituista asioista niin arjessa kuin ammatissakin. Esimerkiksi psykologian opinnot ovat hyödyllinen lisä, vaikkei psykologin ammattiin tähtäisikään. Tietysti voit loistaa ylimääräisillä opinnoilla myös työpaikkaa etsiessäsi, sillä työnantajat arvostavat opintoja ja ennenkaikkea ahkeraa ja aktiivista hakijaa.

 Opiskelu avoimessa yliopistossa on helppoa - Lähes kaikki opinnot tentteine päivineen voi suorittaa tietokoneen välityksellä, vaikka omalta kotisohvalta käsin.

 ...Opiskelu onnistuu myös töiden ohessa - Avoimessa yliopistossa ei siis tarvitse sitoutua täyspäiväiseen opiskeluun, vaan voit opiskella juuri silloin, kun oma aikataulusi sen verran joustaa. Näin ollen opiskelu käy jopa harrastuksesta.

 Yliopistot katsoo hyvällä jo opintoja suorittaneita - Uskon, että avoimen opintojen suorittaminen oli suurin valttikorttini psykologian soveltuvuuskokeissa. Olisihan se hullua, ettei yliopisto ottaisi sisään sellaista opiskelijaa, joka on jo itse maksanut itselleen opintoja ja on jo hyvässä matkassa. Yliopistot kun etsivät opintonsa loppuun suorittavia opiskelijoita, sille he myös saavat rahaa heistä. ;) Tottakai myös motivaatio ja tietämys asioista huokuu opintoja jo suorittaneesta.

 Kun pääset yliopistoon, saat hyväksiluettua opinnot - ..ja hyppäät opinnoissasi eteenpäin hurjasti. Näin et loppupeleissä hävinnyt välivuosiin edes yhtään aikaa.

IMG_5442Oletko harkinnut opintoja avoimessa yliopistossa?

21 kommenttia

 1. Avoimen yliopiston (ja ammattikorkeakoulun) opinnot on kyllä loistojuttu, upeaa, että tällainenkin mahdollisuus on! Itse aikanaan tuotakin vaihtoehtoa harkitsin, ja uusien kieltenkin opettelu käy kätevästi avoimen puolella/kesäyliopistossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Mietin mainitsisinko avointa ammattikorkeakoulua postauksessanni, mutta siitä mulla ei tosiaan mitään kokemusta ole. Huippu juttu sekin!

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus! Itse en päässyt ensimmäisellä hakukerralla ammattikorkeaan sisään, mutta jotain kautta sitten kuulin avoimen amk:n opinnoista ja ilmoittauduin niihin. Hinta oli tuo sama 10 e per piste. Menestyin hyvin opinnoissa, oikeastaan paremmin kuin monet suoraan sisään päässeet. Ja sieltä sitten napsahti avoimen väylän kautta virallinen opintopaikkakin :) Suosittelen myös kaikille välivuotta viettäville avoimen väylää! Eikä se hintakaan nyt paha ole, jos vertaa esim. muiden maiden lukukausimaksuihin tai muuhun sälään mitä tulee ostettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Tuo avoin ammattikorkeakoulu on kyllä myös ihan loistojuttu, jos amk:iin tähtää. Ihan huippua kuulla, että hyödyit opinnoista noin kivasti! Hinta ei munkaan mielestä ole paha, etenkin kun samalla ehtii hyvin käydä myös töissä tienaamassa rahaa.

   Poista
 3. hei ihan mahtava postaus! <3 oon ajatellut avoimen opintoja kunhan valmistun ensin amkista! Kiva kuulla omakohtaisia kokemuksia ja vinkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti! <3 Voi kiva kuulla, suosittelen kyllä lämpimästi!

   Poista
 4. Moikka ja kiitos tästä postauksesta ja paljon onnea opiskelupaikan johdosta!

  Koetko, että hyödyit avoimen tilastokursseista pääsykokeissa? Entä saanko kysyä, luuletko että aineopintojen suorittaminen puolessa vuodessa on toiveajattelua? Tein juuri psykologian perusopinnot valmiiksi puolessa vuodessa ja aion hakea ensi keväänä ensimmäistä kertaa Jyväskylään. Haaveissani on saada aineopinnot valmiiksi ennen mahdollista opintojen alkamista syksyllä 2018, koska minulla on toinen tutkinto alla ja voisin näin siirtyä suoraan maisteriin. Haaveissani on saada aineopinnot pakettiin hyvissä ajoin ennen artikkelien julkaisemista. Aloitin Valmennuskurssin itseoppimismateriaalien kanssa tilastojen treenamisen tänään :)

  Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos hurjasti sulle kivasta kommenista ja onnittelusta! <3

   Kyllä koin hyötyväni tilaston peruskurssista, jonka kävin. Kävin sen tosiaan ihan ensitöikseni, kun en ollut tilastoon ehtinyt perehtyä vielä yhtään. Paljon oli kurssilla sellaistakin asiaa, jota pääsykokeissa ei tarvitse edes tietää, mutta oli siellä myös tietty samaakin. Jotkin pääsykoaineiston asiat hahmotti selkeämmin, kun niitä oli peruskurssilla vääntänyt jo laskujenkin muodossa. Toisaalta pääsykokeissa täytyy osata vain se yksi ja tietty kirja sisältöineen, joten kyllä pelkästään silläkin pärjää.

   Pohdin myös samaa aineopintokysymystä viime vuonna ja päätin testata - Ei ole toiveajattelua. Itse nimittäin suoritin ne puolessa vuodessa ja olisin pystynyt halutessani kiristämään tahtia vielä hieman lisääkin. Kun perusopinnot ovat jo alla niin aineopintojen tehtävät ja tentit sujuvat nopeasti samalla rutiinilla.

   Kiva kuulla, että haet myöskin opiskelemaan Jyväskylään! Aloita ihmeessä aineopintojen tekeminen mahdollisimman pian niin voit keskittyä keväällä pelkästään kaikkein oleellisimpaan. ;) Paljon tsemppiä sulle hakuprosessiin! <3

   Poista
 5. Kiitos tosi paljon ihanasta vastauksesta ❤️

  VastaaPoista
 6. Suorititko avoimen opinnot Jyväskylän yliopistoon? :)

  VastaaPoista
 7. Heippa, en tiedä osaatko neuvoa minua, mutta kysynpä kuitenkin kun sulla on avoimesta kokemusta. :) Jos käyn töissä korkeintaan 40h viikossa syyskuusta tammikuuhun asti, niin kuinka paljon opintopisteitä ehdin mahdollisesti kerryttää psykan perusopinnoista talteen tilastotieteen 6op lisäksi? Työ mitä teen, on sen verran rentoa että aikaa ja jaksamista on työpäivän jälkeenkin etäopinnoille ja viikonloppuisin olen valmis kuluttamaan yhden kokonaisen päivän pelkille avoimen opinnoille.

  Muutenkin olisi hyvä vielä tietää että jos käyn tilaston peruskurssin ja psykan perusopintoja niin olisiko parempi keskittyä yhteen kurssiin kerrallaan vai tilaston ohella lukea myös jotain psykan kurssia?

  Vielä yksi kysymys - hankitko avoimen kirjat itse vai lainasitko kirjastosta?

  Kiitos paljon jos osaat jotenkin auttaa mua! Ja mielettömän paljon onnea opiskelupaikasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 40h viikossa kuulostaa aika paljolta verrattuna omaan tilanteeseeni, mutta uskon, että saat tehtyä tilastotieteen lisäksi perusopinnot ainakin lähes valmiiksi jos vain käytät opiskeluaikasi tehokkaasti. Itse olin perusopintojen aikaan opistossa, jossa tahti oli melkoisen hidasta ja kursseja oli muitakin. Aineopintojen aikana tein satunnaisia pätkätöitä, joihin tosin käytin myös kaiken vapaa-ajan, koska seuraavan päivän työt oli pakko valmistella etukäteen. Kummatkin opinnot tuli tehtyä n. puolessa vuodessa. Toki jos et ole aikaisemmin suorittanut avoimen/yliopiston opintoja täytyy huomioida se, että alussa opintojen suorittaminen voi vaatia vähän opettelemista. Jos mahdollista niin aloita opinnot ihmeessä jo elokuussa!

   Mä taisin lukea tilaston peruskurssia ja psykaa päällekkäin ja se onnistui hyvin. Tilaston lukeminen ja tenttiin valmistautuminen oli niin erilaista verrattuna psykan oppimistehtäviin, että ne täydensivät toisiaan aikataulullisesti. Mutta tämä on varmaan vähän mieltymyskysymys kuitenkin.

   Edelliseen liittyen suosittelen muuten etätenttejä kurssien suoritusmuodoksi, jos aikataulu on tiukka. Oppimistehtävissä tuppaa jumittumaan helpommin, kun taas tentti suoritetaan lopulta yhdellä rykäisyllä. :p

   Lainasin kaikki avoimen kirjat kirjastosta. Jotku spesiaalit kirjat tuli etälainoina ja niistä jouduin maksamaan joskus n. 15 euroa. Suuri osa kirjoista löytyy kuitenkin nettikirjastosta, johon saat tunnukset.

   Toivottavasti osasin auttaa edes vähän! Tsemppiä opiskeluun ja suuret kiitokset onnittelusta! <3

   Poista
 8. Tosi moni mun luokkalaisista tuli nyt toisena vuotena sisään avoimen kautta. Niin sen sijaan että ne olis jäänyt odottamaan tän vuoden sisäänpääsyjä, niin niillä on yhtä monta opintopistettä kuin mulla ja melkeinpä saman verran taitoja :D Eli ei hukannut aikaa! Tosin ne joutui just maksamaan pisteistä, mutta jos laittaa asioita perspektiiviin, niin... mun host sisko vaihdosta on nyt melkeinpä sadan tuhannen veloissa pelkästään kandin jälkeen.. on tää maa ihan kiva kun ajattelee opintoja :D Tosi hyvä postaus!

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, musta on kyllä niin mahtavaa, että alalle haluava voi raivata itselleen reitin kouluun ilman suhteellisen epäreiluja ja jopa tuurista riippuvia pääsykokeita. Tuo pisteiden hinta on lopulta aika pieni ja ainakin minä sen mielelläni pulitin. Säästin samalla asumisessa ja muussa kun en vielä yliopistokaupunkiin muuttanut ja ehdin tehdä samalla töitä. Huhhuh, tuo sun host siskon tilanne kuulostaa kyllä hurjalta! :O

   Kiitos! <3

   Poista
 9. Mulla yliopistomaailma ei ole ihan vielä ens syksynä täysin ajankohtainen. Tää postaus oli silti erittäin mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa. Ja todellisuudessa ei niihin mun yo-kirjotuksiin ja jatko-opintoihin ole loputtomasti aikaa! Tosi kiva postaus siis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt tulee ihan supermyöhäinen vastaus! :o Mutta hei kiva, että sait jotain irti tästä postauksesta vaikkei nää jutut ihan ajankohtaisia olekkaan! <3

   Poista
 10. Moikka! Pakko kysyä, että kun teit psykologian avoimen kurssin perusopintoja niin oliko silloin mahdollista suorittaa ne tenttimällä? Itselleni tuli nyt täysin yllätyksenä kun ilmoittauduin verkkokurssille, että siinä ei ole ollenkaan tenttiä vaan pelkkiä oppimistehtäviä. Lisäksi näyttäisi olevan joku esitelmä mikä pitäisi äänittää tai kuvata 😲 Harmittaa. Tosiaan Jyväskylän avoimessa minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mä suoritin suurimman osan kursseista oppimistehtävinä, koska en jaksanut jäädä odottelemaan tenttipäiviä. Muistaakseni kuitenkin lähes kaikki kurssit pystyi suorittaa myös etätentteinä ja pari suoritinkin niin. Aika jännä tuo esitelmäjuttukin! :o Onkohan suoritustavat tosiaan muuttunut noin paljon? Outoa!

   Tsemppiä opintoihin! <3

   Poista
 11. Kumpaa suoritustapaa itse suosit enemmän: tenttejä vai oppimistehtäviä? Itsellä olisi suunnitelmissa aloittaa psykan perusopintojen parissa kun nyt sain viimeiset kirjoitukset "alta pois".
  Ja onnittelut vielä opiskelupaikasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, toi on kyllä pitkälle mieltymyskysymys! Itse oon suosinut tähän asti oppimistehtäviä, koska niitä on voinut suorittaa ihan oman aikataulun mukaisesti sen sijaan kuin tenttejä, joita täytyy odotella. Lisäksi oon kokenut oppineeni oppistehtävistä enemmän, koska niiden avulla teoriaa on helpompi liittää omiin kokemuksiin ja pohdintaan. Toisaalta oppimistehtävät on mun mielestä työläämpiä kuin tentit. Tenteissä saa sen kurssin lopulta kasaan sillä yhdellä istumalla. Kummatkin on kuitenkin hyviä suoritustapoja! :)

   Kiitos paljon! <3

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.