Mitä välivuonna voi tehdä unelmien opiskelupaikan hyväksi?

tiistai 3. lokakuuta 2017

Hei te siellä, jotka olette välivuotenne ensiaskelmilla tai te, jotka pidätte välivuotta potentiaalisena vaihtoehtona. Onko haaveissanne opiskelupaikka, jonka saavuttaminen vaatii paljon vaivannäköä? Nyt on sopiva hetki ottaa ylimääräisestä ajasta kaikki irti!

Mun ensimmäinen välivuosi oli suunniteltu, toinen taas alkoi nihkeästi "pakon" sanelemana. Tiedän sen tunteen kun unelmien opiskelupaikka ei aukea sormia napsauttamalla, eikä välttämättä edes kovalla työllä. Tiedän sen tunteen kun mikään varavaihtoehdoista ei lämmitä sydäntä ja välivuosi on uhrattava opiskelupaikan saavuttamiseen.

Kahden opiskeluorientoituneen välivuoden jälkeen mulle aukesi lopulta ovet havittelemaani koulupaikkaan (psykalle). Tässä omien kokemuksieni pohjalta laaditut vinkit opiskelupaikkaan tähtäävään välivuodenviettometodiin:
Stimulus psykanopiskelija fuksi blogi Opiskele avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa - Voisin luetella monen monta syytä, miksi avoimissa oppilaitoksissa opiskelu kannattaa. Ehkä kirsikkana kakun päällä se, että välivuonna voi saada kasaan lähes saman määrän opintoja kuin varsinaisessa oppilaitoksessa opiskeltaessa. Itse sain hyväksiluettua lähes kahden vuoden opinnot. Toki myös joillekin aloille on mahdollista hakea opiskelemaan suoraan avoimen väylän kautta. Lue lisää tästä postauksesta: Miksi kannattaa opiskella avoimessa yliopistossa?

Aloita pääsykokeisiin valmistautuminen mahdollisimman ajoissa - Ei mikään turha itsestäänselvyys! Esimerkiksi psykalle pyrkivät voivat harjaannuttaa tilastomatematiikan taitoja ympäri vuoden. Luppoajalla voit valmistella aiheesta vaikkapa kauniita muistiinpanoja tai askarrella itsellesi käsitteistä muistikortit. Kaikki etukäteen tehty työ on eduksi.

Osallistu valmennuskurssille - Valmennuskurssi voi olla todella hyödyllinen sijotus, etenkin ensimmäisellä hakukerralla. Ilman valmennusta mulla ei olisi nimittäin ollut hajuakaan siitä, millaista osaamista kokeessa vaaditaan. Tottakai laadukas opetus, tehtäväpaketit, muiden samassa tilanteessa olevien tuki (ja ehkä pieni kilpailullinen painekin) tsemppaavat eteenpäin. Vähintäänkin ulkopuolisten tekemät harjoituskokeet antavat suuntaa omasta osaamisesta.

 Hanki tietoa edellisien vuosien pääsykokeista/alasi pääsykokeesta ylipäänsä - Minkätyyppisiä kysymyksiä aikaisemmissa pääsykokeissa on ollut? Monivalintoja, esseitä, laskuja, nippelitietoa? Millä tavalla aineistoa kannattaa opiskella? Näihin kysymyksiin on hyvä etsiä vastauksia kaikessa rauhassa jo hyvän aikaa ennen varsinata pääsykoetta.

IMG_0329


Kasvata motivaatiota - Pitkän ja piinaavan pääsykoerumban painaessa päälle motivaatio on kaiken a ja o. Pienet säännölliset motivaatioruiskeet ovat suuri energianlähde. Mutta kuinka tämä toteuttaa? Seuraa alasi ainejärjestöä someissa, etsi opiskelijoiden blogeja, lue alan uutisointia, katso dokumentteja, listaa ylös motivoivia asioita/tavoitteita, unelmoi..

Korota ylioppilaskirjoitusten tuloksia - Mikäli korotukseen on tarvetta ja mikäli hyödyt tuloksista pääsykokeissa.

Hanki työkokemusta mahdollisen unelma-alasi lähimaastosta - Työkokemus on arvokas kokemus. Sen lisäksi, että saat vahvistusta omalle motivaatiolle saattaa työkokemus olla eduksi varsinaisissa pääsykokeissakin (esim soveltuvuushaastattelut, joissa omaa motivoituneisuutta ja ammatillisuutta kannattaa tuoda esille). Itse olen kiinnostunut muun muassa koulupsykologian ammatista, joten hankin välivuotenani koulumaailman kokemusta opettajan sijaisen näkökulmasta. Ja hyödyimpä siitä sitten kirjallisissakin pääsykokeessa, jossa oli paljon kouluaiheisia artikkeleita

 Tutustu itseesi oppijana - Kuinka opit tarvittavan määrän tietoa kaikkein tehokkaimmin?

Lue alan kirjallisuutta - Jos pääsykoemateriaalit ovat käytössäsi vain rajatun ajan voit edesauttaa tietopohjaasi ja  harjaannuttaa lukurutiinia alan kirjallisuudella/tutkimusartikkeleilla.

Etsi muita alalle hakijoita - Samassa tilanteessa olevat ihmiset on ihan loistavia motivaattoreita, tsemppaajia, neuvojia. Etsi esimerkiksi netin keskusteluryhmistä samaan tavoitteeseen pyrkijöitä ja muodosta heidän kanssa vaikkapa whatsapp -ryhmä. 

+ Lepää - Muista, että välivuodesta irtoaa runsaasti aikaa myös kivoille asioille, kuten harrastuksille, matkustamiselle, kavereille ja puhtaalle levolle. Nämä voimavarat auttavat sinua pysyttelemään hieman hurjemmassakin matkassa, joten älä missään nimessä laiminlyö vapaa-aikaa.
Psykologia haalarimerkki stimulusToivottavasti tarvitsevat löysivät tästä postauksesta inspiraatiota välivuoden viettoon. Jos opiskelujutut kiinnostaa niin muista seurailla mua jatkossakin. ;) 

14 kommenttia

 1. Tosi hyvä postaus! Nää vinkit kyllä nostatti motivaatiota, vaikka en välivuotta tällä hetkellä vietäkään :)

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti oma pääsykokeeni menisi nyt hyvin, sillä jotenkin vaikka matikka on helppo osuus tradenomikokeissa, niin se materiaalin opiskelu on aina tuskaakin tuskaisempaa..
  ~Finnlandsnorsk~

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva kuulla kaikkea opiskeluun liittyvästä! Kiitos kesällä, kun kerroit mitä kaikkea teit avoimessa. Aloitin itseasiassa tilaston kurssit Jyväskylän avoimessa sun vinkin takia! Kaikkea hyvää fuksivuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kommentti, kiva kuulla että mun jutuista on ollut hyötyä! <3 Kiitos kommentista!

   Poista
 4. Hei! Onpa ihana blogi!

  Hain viime vuonna Joensuuhun ja jäin varasijalle 7. Oli aikamoinen homma yhdistää neljä ylioppilaskoetta ja vielä pääsykoepänttääminen päälle. Nyt vietän välivuotta ja alan lukemaan uudestaan ensi kuussa, kun materiaalit Joensuuhun julkaistaan. Taidan hakea myös Jyväskylään.

  Nyt uskon vahvasti omaan sisäänpääsyyni, sillä voin täysillä panostaa pääsykokeeseen :)! Osallistun myös valmennuskurssille, jolle en osallistunut, kun hain suoraan lukiosta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos paljon! <3

  Ja hei, ihan huippusuoritus yo-keväänä! Mähän en itse jaksanut tuolloin edes yrittää lukea pääsykokeisiin. :D

  Mutta sulla on todellakin hyvät mahikset päästä! Lisäks sulla on moninkertaisesti aikaa valmistautua pääsykokeisiin verrattuna viime kevääseen. Ja ainakin itse koin hyötyneeni paljon valmennuksesta Jyväskylään hakiessa. Mutta kannattaa punnita vielä tuota kahteen paikkaan hakemista ettei käy niin että valmistaudut kumpaankin pääsykokeisiin puolella teholla. Vaikka onhan niitä ihmisiä, jotka olis lopulta päässyt kaikkiin hakuvaihtoehtoihin! :)

  Paljon tsemppiä! <3

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva postaus, tällasia ehottomasti lisää! Näistä sun blogijutuista saa vielä entistä enemmän motivaatiota. :) T: jyväskylään psykalle ens keväänä hakeva abi

  VastaaPoista
 7. Hei!

  Ensinnäkin kiitos opiskeluihisi liittyvistä postauksista ja kivasta blogista! :)
  Osaatko sanoa, hyväksiluetaanko eri yliopistossa tehdyt psykan aineopinnot, jos ovi psykalle aukeaa? Olen suorittanut psykan perusopinnot ja suunnittelen suorittavani myös aineopinnot avoimen kautta. Jyväskylän avoimet opinnot kuulostaisi omiin aikatauluihini joustavimmalta vaihtohdolta etäopiskelumahdollisuuden vuoksi, mutta haaveenani olisi kuitenkin päästä opiskelemaan psykaa Helsingin yliopistoon. Kannattaisiko aineopinnot tehdä siis Helsingin avoimessa vai olisiko Jyväskylän avoimessa tehdyt opinnot mahdollista hyväksilukea, jos opiskelupaikka Helsingistä irtoaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos kommentista!

   En uskalla täysin varmaksi sanoa, mutta uskoisin että hyväksilukeminen onnistuu. Esimerkiksi Tampereen avoimen opinnot on ainakin hyväksytty täällä Jyväskylässä. :)

   Poista
  2. Selvä, kiitos vastauksesta ja ihanaa loppusyksyä! :)

   Poista
 8. Heippa, olen nyt juuri samassa pisteessä kuin sinä viime vuonna, joten ajattelin kysyä, että mitä sä teit erilailla tällä viimisellä hakukerralla verrattuna edellisiin? miten työstit siis samaa tilastokirjaa ja uusia artikkeleita? Entä otitko pääsykoekevään vielä rankemmin kuin edeltävinä vuosina? Vai tuottiko vähän rennompi ilmapiiri tulosta? Olisi muutenkin kiva kuulla miten selviydyit tuosta viimisen hakukerran keväästä... Täällä yksi, jota epäonnistuminen jälleen kerran pelottaa.

  Hurjasti rsemppiä opintoihin! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Viimeinen hakukerta ei ollut pänttäyksen kannalta edellisiä raskaampi, mutta vaikein asia siinä oli tuo pelko. Paikan saavuttaminen tuntui melko epätodennäköiseltä ja muutenkin olin päättänyt tuon olevan viimeinen yritys. Epäonnistumisen mahdollisuus ahdisti. Mua helpotti, että loin itselleni varasuunnitelmia, jotta elämäni jatkuisi kuitenkin eteenpäin, kävi kuinka kävi. Hain samaan aikaan myös soteli-aloille, joka toisaalta kuormitti vielä enemmän. Kesällä pääsykokeiden jälkeen huomasin, että kylläpä kevät verottikin paljon voimia.

   Tätä edeltänyt hakukerta oli oikeastaan ensimmäinen kun oikeasti kokeeseen valmistauduin. Silloin pääsykokeisiin lukeminen oli vielä varsinkin alussa aikamoista haparoimista, enkä uskonut, kuinka yksityiskohtaisia asioita olisi oikeasti pitänyt muistaakkaan. Niimpä osasin aloittaa kokemuksen ansiosta tämän vuoden valmistautumisen paljon tehokkaammin. Se olikin varmaan mun avain onneen. Käytin tänä vuonna myös ihan kaikkia mahdollisia keksimiäni opiskelumenetelmiä, joka selvästi auttoi asioiden muistamisessa. Samaa tilastokirjaa työstin ihan yhtä paljon kuin aikaisemminkin ja opettelin ne "helpoimmalta" tuntuvatkin asiat ihan kunnolla ulkoa uudestaan. Tähtäsin opiskelumenetelmissä paljon siihen, että testasin jatkuvasti asioiden ulkoa muistamista. Näistä jutuista on tulossa vinkkejä sitten myöhemmin!

   Toivottavasti sait jotain irti tästä ehkä vähän sekavasta vastauksesta! :D

   Kiitos paljon ja valtavasti tsemppiä sulle pääsykokeisiin! <3

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.