Millainen on yliopisto-opiskelijan kesä?

perjantai 20. heinäkuuta 2018

yliopisto-opiskelijan kesä blogi pskyologia

Toivepostaus

Yliopisto-opiskelu ylipäätään on minusta kaikkea muuta kuin tarkasti rajattua ja viitoitettua. Ei ole olemassa valmista lukujärjestystä (ainakaan omalla alallani), jota noudattaa. On vain pakollisia kursseja, suosituksia ja jonkinlainen rautalankamalli. Muuten ohjat ovat omissa käsissä niin opintojen kuin aikataulujenkin suhteen. Mä olenkin kulkenut koko ensimmäisen opiskeluvuoteni aivan omia polkujani. Myös kesä ja loma ovat hieman häilyvämpiä käsitteitä kuin aikaisemmissa opinahjoissa.

Pääpiirteissään yliopiston lomat ovat pitkiä (tai siis kesäloma ja ehkä joululomakin. Syys-, tai talvilomia ei välttämättä ole tai niiden aikana järjestetään jonkinlaista kevennystä/itsenäistä puurtamista). Moni saa lukuvuoden suoritukset pakettiin jo hyvissä ajoissa ennen toukokuuta tai toukokuun aikana ja seuraava lukukausi alkaakin vasta syyskuun tietämillä. Osa jättää opinnot taka-alalle noin kolmeksi kuukaudeksi ja osa suorittaa opintoja ympärivuotisesti. Kesän voi käyttää siis myös opiskellen ja nostaen opintotukea.

Pitkä kesäloma mahdollistaa myös pidemmän kesätyöjakson, jonka aikana voi kerätä varoja vaikkapa sitä tulevaa lukuvuotta varten. Monet nauttii lomasta itsestään ja lähtee vaikkapa ulkomaille. (Jopa reilun) kolmen kuukauden aikana ennättää hyvin.

IMG_4931Mun lukuvuosi alkoi kääntyä kesän puolelle huhtikuun lopussa, jolloin kaikki läsnäoloa vaativat kurssit loppuivat osaltani. Meidän opintoihin kuuluu kuitenkin vapaaehtoinen orientoiva harjoittelu, jonka voi suorittaa psykan aineopintojen kohdalla milloin hyvänsä; yhteen pötköön tai ripotellen, yhdessä tai useammassa paikassa. Mä halusin suorittaa harjoittelun kesän alkajaisiksi ja vietin toukokuun perheneuvolassa tutustuen psykologin työhön. Kesäkuussa jäin sitten virallisemmin lomalle ja vaihdoin opinnot hetkeksi työmaahan. Teen töitä kaksi kuukautta ja lomailen yhden.

Psykologian opinnot poikkeaa monista muista aloista siten, ettei meille ole tarjolla juurikaan oman alan kesätöitä. Psykologin työtä kun ei oikein voi tehdä puolittaisilla taidoilla. Mielestäni psykologiasta on hyötyä alalla kuin alalla, mutta silti koin sopivan työpaikan löytämisen melko vaikeaksi. Tottakai sosiaali- ja terveysalan opiskelijat valitaan ensisijaisesti esim. hoitoalalle. Mä päädyinkin sitten lopulta itselleni tuttuun työpaikkaan eli hautausmaalle kesäksi. Periaatteessa vietän kesäni niin kaukana omasta alastani kuin olla ja taitaa, mutta toisaalta kuoleman läsnäollessa ollaan lähellä myös psykologian aihepiirejä. Siellä missä on ihmisiä on myös psykologiaa. Monilla muilla aloilla palkataankin sitten kesätyöntekijöiksi usein suoraan alan opiskelijoita.

Reilun viikon kuluttua laukkaan kesälaitumille ja vietän kuukauden niin lomatunnelmissa kuin suinkin osaan. Syyskuussa palaan taas intoa puhkuen yliopistolle. 
IMG_4934
Kuvat: Elias Murto, Ig: deeveri777

2 kommenttia

Instagram @jokiniemijulia

© Julia Jokiniemi. Design by FCD.