Kuinka valmistautua (psykologian) soveltuvuuskokeisiin 1

tiistai 5. kesäkuuta 2018


Noniin, heippa sinne! Psykologian soveltuvuuskoekutsut ovat pamahtaneet onnekkaiden sähköpostiin ja olenkin saanut kuulla jo monen monta ilouutista. (Sinä, joka et kutsua saanut. Tuo harmitus on itsellenikin hyvin tuttu, mutta lupaan, että sinunkin aikasi tulee vielä ja silloin kaikki tuntuu entistäkin paremmalta). Joka tapauksessa soveltuvuuskokeisiin liittyvää postausta on pyydelty, joten täältä pesee.

Viime vuonna kävin kolmessa soveltuvuuskokeessa; psykologin, toimintaterapeutin ja sosionomin. Olen aina ajatellut, että kirjallinen hakuprosessi on se mihin kompastun, jos kompastun, kun taas soveltuvuuskokeissa pärjääminen olisi minulle huomattavasti helpompaa. Ja näin tämä viime vuoden perusteella menikin. Jokaisesta kokeesta jäi hyvä fiilis ja jokainen meni myös pisteiden perusteella hyvin. Nämä kolme soveltuvuuskoetta noudatti hyvin pitkälle samantyylistä kaavaa. Vaikka tässä postauksessa käsittelen aihetta psykologian soveltuvuuskokeiden kautta, vinkkejä voi soveltaa myös muihin soveltuvuuskokeisiin.

Psykologia jyväskylä soveltuvuuskoe vinkit
Sanotaan, ettei soveltuvuuskokeeseen voi juurikaan valmistautua. Sosionomin ja toimintaterapeutin pääsykokeisiin meninkin ihan kahta kättä heiluttaen (ja myönsin vieläpä rehellisesti, ettei alat ole mun toivelistan kärjessä), mutta lopputulos oli silti hyvä. Uskon, että omana itsenä, sen kummempia valmistautumatta, pärjää kyllä loistavasti soveltuvuuskokeessa. Ja avain onnistumiseen piilee nimenomaan omassa itsessäsi, ei missään kirjoissa ja kansissa kuten ehkä aikaisemmin. Tosiasia on kuitenkin se, että aika moni on osannut arvella mitä psykologian soveltuvuuskoe mahtaa sisältää ja on tullut paikalle myöskin niin hyvin valmistautuneena kuin mahdollista. Opintopolku kertoo, että Jyväskylän psykologian soveltuvuuskokeissa on a) kirjallisia tehtäviä, b) ryhmäkeskustelu ja c) haastattelu. Näillä tiedoilla pötkii jo pitkälle ja jonkinlainen treenaaminenkin on mahdollista. Seuraavaksi onkin vinkkien vuoro.

1.  Käsittele etukäteen PALJON omaan hakuprosessiin liittyviä tekijöitä

Soveltuvuuskokeissa sinun päätehtäväsi on vakuuttaa arvioijat siitä, että olet alalle soveltuva ja motivoitunut hakija, loistava valinta. Jos et itsekään tiedä mikä sinusta tekee sellaisen, asian hahmottaminen voi olla ulkopuolisellekin melko haastavaa. Se, että olet pohtinut itseesi ja ammattiisi liittyviä tekijöitä huokuu sinusta ja vastauksistasi. Niin soveltuvuuskokeissa kuin vaikkapa ihan tavallisessa työhaastattelussakin suurin osa kysymyksistä ja tehtävistä rakentuu näiden teemojen ympärille. 

Pohdi etukäteen, mikä sai sinut hakemaan alalle ja minkälaisen prosessin kävit läpi päätöstä tehdessäsi. Pohdi millainen ihminen olet kokonaisuudessasi. Miksi sopisit alalle, miksi toisaalta et? Miksi juuri sinut tulisi valita? Käsittele näitä teemoja niin monesta näkökulmasta kuin pystyt ja yritä muodostaa niistä kokonaisuus.

Kaiken a ja o on hahmottaa, kuinka moninaiset seikat ovat voineet vaikuttaa vaikkapa ammatin valintaan ja miten asiat kytkeytyvät toisiinsa. Soveltuvuuskokeissa on mielestäni erittäin tärkeää osata perustella kaikkea sanomaansa. 

Vertaappa vaikka lauseita

"Olen soveltuva, koska olen empaattinen."
"Olen soveltuva, koska olen empaattinen. Koen, että empaattisuus auttaa minua ymmärtämään toista ihmistä paremmin ja siksi se on varmasti hyödyllinen työkalu psykologin työssä. Toisaalta empaattisuus on minulle myös voimavara, jonka ansiosta erilaisten ihmisten kohtaaminen tuntuu todella mielenkiintoiselta." 

Voisin veikata, että empaattisuus on piirre, jonka suuri osa psykologian alan hakijoista nostaa esille. Jokainen voi kuitenkin kokea empaattisuutensa hyvin erillä tavalla. Perusteltu vastaus on aina tuplasti mielenkiintoisempi ja erottuvampi kuin pelkkä yksioikoinen lista melko tavallisia piirteitä. 

Pohtimalla omaa itseä ja omaa hakuprosessia etukäteen voi valmistautua hyvinkin monenlaiseen kysymykseen. Sormi ei mene suuhun vaikeimmankaan kysymyksen kohdalla, päin vastoin. Itsensä tunteminen ja perusteleminen antaa kypsän ja valmiin kuvan hakijasta.

Extrakeinoja teeman käsittelemiseen ja jäsentämiseen:

Piirrä ajatuskarttoja. Voit jakaa asioita pienempiin palasiin ja kirjoittaa kartan otsikoksi vaikkapa "miksi psykologia kiinnostaa minua", "kuka minä olen". 

Listaa plussia ja miinuksia. Mikä alassa on parasta/pahinta? Miksi sopisin/en sopisi alalle?

Juttele hakuprosessista eri ihmisten kanssa. Koko elämän tuntenut vanhempi, koulupolkua yhdessä taivaltanut kaveri tai vaikkapa uusi tuttavuus voi esittää sinulle yllättäviä kysymyksiä, ajatuksia ja näkökulmia asiaan liittyen. Voit peilata toisen ajatuksia omiisi ja tarkastella omiasi kriittisesti ja oivaltaen.

Kirjoita teksti/(leikki)blogipostaus aiheesta (blogi on mulle mitä loistavin itsetutkiskelun paikka). Näin sinun on pakko yrittää yhdistää ja jäsentää ajatuksiasi ja perustella kaikkea sanomaasi. Usein soveltuvuuskokeissa on myös kirjoitustehtäviä, joten kirjoittamista voi olla syytäkin treenata.

psykologia pääsykoe soveltuvuuskoe blogi2. Treenaa tehtäviä, joita arvelet kohtaavasi soveltuvuuskokeissa

Opintopolku kertoo raamit, joihin soveltuvuuskoe uppoaa. Löytyy niin haastattelua, ryhmäkeskustelua kuin kirjallisia tehtäviäkin. Jo näiden pohjalta voi treenata.

Treenatessa kannattaa muistaa se, ettei vastauksien tarkka ulkoa opetteleminen ole ehkä kaikkein järkevintä.  Robottimaisen opetelluista vastauksista on luonnollisuus kaukana. Toisaalta kysymykset voivat yllättäen ollakin ihan jotain muuta kuin mihin olet varautunut. Mielestäni tilanteiden harjoittelussa oleellista on se, että harjoittelu tuo jonkinlaista varmuutta uusiin ja vähintäänkin jännittäviin tilanteisiin.

Esimerkiksi haastattelutilanteen jonkinlainen treenaaminen on mahdollista ennen koetta. Kirjoita ylös kysymyksiä, jota kysyisit itse alalle pyrkivältä / jota arvelet sinulta kysyttävän ja pyydä toinen ihminen kyselemään niitä sinulta.  Voit vaihtoehtoisesti yrittää vastata kysymyksiin myös kirjallisesti. Ryhmäkeskustelutilannetta voit harjoitella kevyellä versiolla vaikkapa keskustelemalla kaveriporukkasi kanssa hetkisen vähän vakavammin jostakin ajankohtaisista aiheista. Extremevinkkinä voit myös videoida nämä harjoitukset, josta voit tarkastella myöhemmin omaa toimintaasi. Toisen henkilön kuuntelemisella/huomioon ottamisella on mielestäni esimerkiksi aika suuri rooli soveltuvuuskokeissa! Herättele myöskin esimerkisi kirjoitustaitojasi kirjallisia testejä varten.

Huom! Soveltuvuuskokeissa saatat kohdata myös psykologisia testejä. Näihin ei hirveästi voi/kannata valmistautua, mutta älä varsinkaan yritä etsiä netistä mallivastauksia.

♥ Kilometripostauksen ensimmäinen osa oli tässä. Toisessa osassa annan lisää yleisiä vinkkejä soveltuvuuskokeisiin valmistautumiseen. Heitä ihmeessä toiveita, jos kaipaat vinkkejä johonkin erityiseen juttuun. Vastaan mielelläni myös sähköpostitse tarkempiin kysymyksiin. 

6 kommenttia

 1. Kiitos postauksesta! ♥ Ihanaa kun jaksat nähdä näin paljon vaivaa, vaikka ei se ehkä sinusta tunnut vaivalta :) Mulla oli muuten ne sun tilastotieteen pääsykoeharjoituspaketit, olin tosi tyytyväinen! Osaat selvästi hyödyntää luovasti erilaisia oppismistekniikoita. Kiitos paljon, ehkä osaksi voin kiittää myös sinua jatkoon pääsystä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon kommentista ja palautteesta! <3 Mä nautin jostain syystä tosi paljon näiden vinkkien jakamisesta ja ylipäätään tää oman panoksen antaminen muiden pääsykoekevääseen on sopinut mulle ihan loistavasti. Ihan huippua kuulla! Paljon onnea jatkoon pääsemisestä ja valtavasti tsemppiä jatkoon!! <3

   Poista
 2. Hienoa, että kirjoitat näitä vinkkipostauksia! Itse en ole hakemassa, mutta mielenkiinnosta seuraan näitä, ja nämä ovat varmasti arvokkaita hakijoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! <3 Kiva kuulla, että postauksissa on jotain mielenkiintoista, vaikkei itse vinkkejä tarvitsisikaan.

   Poista
 3. Minäkin kiitän postauksesta. Näitä neuvoja pohtiessa tulee valmistuneempi olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! <3 Itsekin muistan viime vuodelta, että kaikki neuvot tuntui kullan arvoisilta!

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.