Psykan pääsykoe - mikä on tilastomatematiikan osuuden luonne?

torstai 22. maaliskuuta 2018

Loput Jyväskylän psykologian pääsykoeaineistosta julkaistaan muutaman päivän päästä, joten nyt on siis mitä mainioin aika keskittyä sataprosenttisesti matematiikkaan. Ota koppi vaikkapa tässä postauksessa mainitsemistani vinkeistä!

Huom! Tämä postaus perustuu Jyväskylän psykologian pääsykokeen tilastomatematiikan osuuteen. Etenkin Helsinki-Turku-Tampereen tilastomatematiikan osuus poikkeaa tästä huomattavasti. Postauksen sisältö perustuu omaan kokemukseeni kokeesta, joten arvailujen varassa ollaan. Vain kokeen laatija voisi vastata kysymyksiin vedenpitävästi. 

tilastomatematiikka jyväskylä psykologia pääsykoe 2
Jyväskylän psykologian pääsykokeessa on tyypillisesti ollut 60 monivalintakysymystä, joista 20 on koostunut tilastomatematiikaasta. Tänä vuonna kokeen pisteytyksessä on tapahtunut muutos, joten kokeen rakennekin on kysymysmerkki. Tässä kuitenkin kokemuksiani viimeisien vuosien kokeista (hain kaksi kertaa tosissani, yhden kerran kävin katsomassa kokeen sisällön ilman valmistautumista eli kokemuksia siis kolmen kokeen pohjalta). 

Muutakin kuin laskuja  - Matematiikka sanana luo ensimmäisenä mielikuvan laskuista, laskujahan me olemme kaikki koulun oppiaineen tunnit pääasiassa ratkoneet. Ollessani itse hakuvaiheessa, kiinnitin huomiota siihen, että usea etenkin ensikertalainen hakija painotti tilastomatematiikan opiskelun nimenomaan laskujen puolelle. Viime vuosien pääsykokeiden tilastomatematiikan osuus on kuitenkin painottunut reippaasti enemmän teorian puolelle ja sitähän aineistossa riittää. Älä siis missään tapauksessa sivuuta teoriaa vähemmän tärkeänä osuutena.

No niistä laskuista - Karkeasti arvioiden tilastomatematiikan osuudesta noin neljäsosa on ollut laskuja, osa helppoja, osa vähän vaikeampia. Kokeessa ei saa käyttää laskinta, joten laskut eivät voi olla vaikeusasteeltaan ja pituudeltaan kuitenkaan ihan hulluimmasta päästä. Itse en juurikaan käyttänyt aikaa esimerkiksi korrelaatiokertoimien laskujen harjoitteluun, mitä nyt tilastomatematiikan peruskurssilla olin niihin ehtinyt tutustua. Älä kuitenkaan tuudittaudu siihen, että laskut ovat aivan lasten leikkiä, kuten minä ensimmäisellä kerralla.

-Laskut ja vastaukset saattavat sisältää esimerkiksi desimaalilukuja ja murtolukuja. Muistathan kuinka nämä lasketaan? Muistatko pilkun paikan?
- Puhdas nopea päässälasku ei välttämättä riitä. Kertaa alekkainlaskutaidot, etenkin alekkain kertominen ja jakokulman käyttö ennen koetta.
- Opettele korttipakan korttien määrät (eri maat jne.), korttipakkatehtävät kun ovat tyypillisiä todennäköisyystehtäviä. Korttipakan sisältö kuuluu ilmeisemmin yleistietoon, eikä sitä pahemmin ole tehtävissä enää avattu. T. ensimmäisellä hakukerralla kompastuin tähän.
- Kokeessa on tyypillisesti ollut melko tasaisesti laskuja kirjan eri alueista. Etenkin todennäköisyyteen ja kombinatoriikkaan liittyvät laskut ovat tuntuneet olevan in!

psykologian pääsykoe jyväskylä blogi

Pitääkö monimutkaiset kaavat osata ulkoa? - Sinun ei laskimettomana välttämättä tarvitse ratkaista kaikkein monimutkaisimpiin laskukaavoihin perustuvia laskuja. Jotain muuta kaavoista voidaan kyllä kysyä. Mielestäni kaavat on hyvä oppia tunnistamaan!

Hämäystä ja yksityiskohtia - Kokeessa saatetaan keplotella ja testata yksityiskohtien osaamista esimerkiksi käyttämällä synonyymejä tai matemaattisia tunnuksia kysymyksen muotoilussa. Toki aiheet ylipäätään kannattaa opetella niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista, koska aivan mitä tahansa voidaan kysyä. Kaikki kysymykset eivät voi olla aivan sitä yksinkertaisinta perustietoa, sillä jollain on hakijoita eroteltava.

Soveltamista ja tulkintaa - Mielestäni Jyväskylän psykologian kokeessa on tähän asti ollut melko vähän soveltamista vaativia kysymyksiä, mutta voisi kuvitella kokeen myös kehittyvän soveltavampaan suuntaan. Kokeessa on tyypillisesti ollut jonkinlainen tulkintatehtävä spss-tulosteesta, joka mittaa myös soveltamiskykyä. Tilastomatematiikassa (ja tilastomatematiikassa, jota psykologi hyödyntää vaikkapa tutkimuksia lukiessaan) ylipäätään on pitkälti kysymys tulosten tulkinnasta.
- Kävin ennen pääsykoetta SPSS -kurssin avoimessa yliopistossa, mutta aineistosta en opetellut SPSS:n ja Excelin käyttöön liittyen muuta kuin tulosten tulkintaa. Toistaiseksi mitään muuta näistä ei ole kysytty ainakaan kolmeen vuoteen.

P.s. kysy ihmeessä, jos jokin jäi mietityttämään!
P.p,s. tuntuuko matematiikka vaikealta? Kurkkaa postaus psykalle huonoilla matematiikan taidoilla?
P.p.p.s. jos haluat testata osaamistasi, kurkkaa tehäväpakettini täältä.
+ tehtäväpaketit arvonnassa facebookissa täällä --> https://www.facebook.com/fiftywaysblogi/

Tsemppiä kevääseen! Muista pitää itsesi motivoituneena! ;)

4 kommenttia

 1. Pakko kysyä et mistä noi ihanat muistilaput on?😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihana kysymys! <3

   Jos tarkoitat marmori- ja vesikuvioisia lappuja niin ne on itseasiassa eBaysta. Laitan linkitkin:

   https://www.ebay.com/itm/2pcs-lot-Marble-Stone-Color-Sticky-Note-Memo-Pad-Planner-Stickers-Stationery/202121593652?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

   https://www.ebay.com/itm/Korean-Nature-Sticker-Bookmark-Sticky-Notes-Notepad-Post-it-Marker-Memo-Gifts/352219562345?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=621645931960&_trksid=p2060353.m2749.l2649

   Nuo pienet tekstilaput (to do, remember..) on Tigeristä.

   Poista
 2. Tämä oli hyödyllinen postaus! Varsinkin näin ensikertalaisena lisäjännitystä tuo vielä se, ettei tiedä minkätyyppisiä kokeita Jyväskylässä on ollut, kun vanhoja kokeita ei julkaista missään. Sun monivalintapaketti on kuitenkin ostettuna, joten siitä saa varmasti harjaannusta monivalintatyyppiseen kokeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaus oli hyödyllinen! Kiitos kommentista! <3

   Jyväskylän kokeen rakenne ja kysymykset ovat olleet melko samantyylisiä viime vuosina, joten on kyllä ollut etua sen tuntemisesta. Ekalla hakukerralla jäin parin pisteen päähän rajasta ihan sillä, että en osannut varautua tiettyihin kysymyksiin tarpeeksi hyvin. Onneksi toisten kokemuksista ja virheistä voi kuitenkin oppia! ;)

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.