Psykalle huonoilla matematiikan taidoilla?

maanantai 5. maaliskuuta 2018

Nyt kun olen jonkin aikaa pyöritellyt mielessäni pääsykoematematiikkaa (tällä kertaa onneksi hieman eri näkökulmasta) on varmastikin sopiva hetki ottaa kantaa tähänkin puheenaiheeseen.

"En tule ikinä pääsemään psykologialle tilastomatematiikan takia."
"Jos johonkin kompastun, niin siihen matikkaan."

Siinä on lauseita, joista olen kuullut monen monta versiota. Kenties jotain tämän kaltaista on joskus päässyt omastakin suusta. Tässä postauksessa jaan oman kokemukseni aiheeseen liittyen.

tilastomatematiikka psykologia pääsykoe blogi

Muutama vuosi sitten havahduin siihen tosiasiaan, että psykologian pääsykokeissa ihan toden totta täytyy osata vastata tilastomatematiikan kysymyksiin. Eipä sitä jotenkin osannut ajatella, että psykologialla ja matematiikalla olisi jokin ilmiselvä yhteys (Tilastomatematiikan osaaminen on hyödyksi tutkimusta tehdessä ja tutkimuksien ymmärtämisessä, mutta harvempi psykologi kertoo käyttävänsä sitä kovinkaan usein työssään). Näytin Tampereen psykan tilastomatematiikan tehtävää lukion matematiikan opettajalle, eikä hänkään osannut siltä seisomalta kertoa mulle vinkkejä sen ratkaisemiseen. Siinä vaiheessa ajattelin, että noniin, kusessa ollaan.

Mähän lopetin lukiossa pitkän matematiikan ennen kuin pääsin vauhtiinkaan ja toki tätä myöhemmin ehdin katumaankin. Alakoulussa olin koulun "sudokumestari" ja sain matematiikan taidoistani muistoksi jonkun pystinkin koulun päätteeksi, yläkoulussakin matikka oli vielä helppoa ja kivaa. En tiedä mitä lukiossa tapahtui, mutta matematiikka ei ainakaan luistanut yhtään. Vaihdoin lyhyeen matikkaan, johon mulla ei ollut motivaatiota sitäkään vähää. Lopulta jätin koko matematiikan vielä kirjoittamattakin.

Eivät mun taidot ehkä ihan retuperällä olleet, mutta motivaatio ja lukioaikainen panostus olivat kyllä pahasti siellä suunnalla. Tämä söi palan matemaattisesta itsetunnostani.

tilastomatematiikka pääsykoe toiminimi yrittäjä blogi psykologia


Psykologian pääsykokeisiin valmistautuessa kuulin ja spekuloin seuraavia matikkamyyttejä:

Psykologian pääsykokeissa on vaikea menestyä ilman loistavia matematiikan taitoja
Psykologian pääsykokeissa menestyminen vaatii pohjalle pitkän matematiikan

Olin siis imenyt ympäriltäni vaikutelman, jonka mukaan kaikki pääsykokeissa menestyvät ovat matikkaneroja (ja neroja ylipäätään). Myytinmurtajan työn lopputuloksena voin kuitenkin kumota edelliset väitteet ainakin Jyväskylän pääsykokeen kohdalta. Helsingissä, Turussa ja Tampereella matematiikkaa painotetaan enemmän.

En väitä, että Jyväskylän tilastomatematiikan osuus olisi helppo, tai mikään läpihuutojuttu. Väitän kuitenkin, että kuka tahansa motivoitunut opiskelija oppii kyllä pääsykokeissa tarvittavat tiedot, oli matemaattinen historia millainen tahansa.

Tässä vielä vähän perusteita:
a) Tilastomatematiikka on vain yksi matematiikan osa-alue, jota ei käsitellä pitkässä matematiikassa hirveästi sen enempää kuin lyhyessäkään.
b) Jyväskylän kokeessa ei saa käyttää laskinta, joten laskut eivät voi olla aivan hulluimmasta päästä. Alekkainlaskutaidot kannattaa kuitenkin kerrata.
c) Jyväskylän koe on viime vuosina painottunut teoriatietoon, ei niinkään laskuihin. Teoriatieto ei välttämättä vaadi hirväesti niin sanottua "matikkapäätä".
d) Tilastomatematiikka on erilaista kuin kouluissa perinteisesti opetettu matikka. Siinä painotetaan asioiden ymmärtämista ja tulkintoja, ei niin paljon laskuja. Toki tähän pakettiin mahtuu myös todennäköisyyslaskuja ja sun muuta.
e) Kaikki tarvittava löytyy pääsykoekirjasta, sen enempää asioista ei sitten pääsykokeissa tarvitse edes tietää. Kirjan sisällön kun opettelee ulkoa niin hyvä tulee.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin todeta, että tilastomatematiikan aiheet tarttuvat kyllä päähän niinkin hyvin, että niitä voi myöhemminkin hyödyntää. ;)

Tsekkaa mun tilastomatematiikan tehtäväpaketit TÄÄLTÄ.


2 kommenttia

 1. Saapi nähdä, miten uusi koerakenne tulee muuttamaan pisterajoja. Nyt kun monivalintoja on 100 kappaletta, uskoisin tilastotiedekysymysten määrä lisääntyvän. Jotkuthan ovat jo sanoneet, että tilastotiede erottelee hakijat hyvin ja varsinkin nyt, kun kysymysten määrä tullaan nostamaan neljälläkymmenellä!

  Mahtaakohan kokeessa tulla kiire? Laskin juuri, että jos koeaika on kolme tuntia, niin yhteen monivalintakysymykseen jää aikaa keskimäärin hieman vajaa kaksi minuuttia. Pitää siis aika nopeasti osata vastata ja osata olla jumiutumatta hankalimpiin kohtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko lukenut jostain, että nimenomaan monivalintojen määrää nostetaan? Itse löysin vain tiedon, että kokeen maksimipistemäärä nousee 60 --> 100. Voi toki olla, että monivalintojen määrää lisätään. Tällöin saatetaan pyrkiä samanlaiseen lopputulokseen kuin lääkiksen pääsykokeessa, jossa kouluun pääseminen ei edellytä, että ehtisi edes vastata kaikkiin kysymyksiin. Täytyisi sietää epävarmuutta. Koeaika on kuitenkin pysynyt samana ja mun mielestä tuo 3 tuntia riittää ideaalisti noihin 60 monivalintaan. Moneen kysymykseen löytyy vastaus kyllä vikkelästi, mutta joitakin kysymyksiä joutuu pohtia/laskea pidempään. Jos kysymyksiä tosiaan on sata, niin ainakaan tarkistamiselle ei jää paljoa aikaa. Kannattaa skipata ensin vaikeimmat kysymykset ja pohtia niihin vastausta vasta sitten, kun muihin kysymyksiin on vastaus paperilla. Helposti iskee muuten paniikki ja kiire loppujen kysymysten kanssa, jos on yhteen käyttänyt valtavasti aikaa.

   Ollaan spekuloitu, että kokeeseen ollaan oikeasti voitu tehdä myös pisteytyksen muutoksia. On voinut tulla miinuspisteitä tai joidenkin kysymysten (vaikkapa tilaston) pisteytyksen painotus on kasvanut. Helsinki-Turku-Tampereella on kuulemma ollut psykan kokeessa käytössä skaalaus 0-100. Eli kokeessa parhaiten menestyvä saa sata pistettä, vaikka ei olisi välttämättä saanut kaikkia vastauksia oikeenkaan. Tämä ei siis välttämättä lisäisi monivalintojen määrää. Viime vuosina kokeen pisterajat ovat olleet taivaissa, eikä montakaan virhettä ole saanut tehdä. Pisteytystä on saatettu muuttaa ihan senkin takia.

   Inhottavia nämä muutokset siinä mielessä, että ne luovat epävarmuutta kokeen rakenteesta ja muusta. Mielenkiinnolla odotan, minkälainen psykan kokeesta onkaan muovattu tänä vuonna!

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.