Pääsykokeiden jälkihiki

perjantai 28. heinäkuuta 2017

IMG_9286..mikä ällöttävä otsikko. 

Rankka työ, rankat huvit. Tehokas työskentely, laadukas vapaa-aika. Nämä perustavanlaatuiset käsitteet ovat jälleen kerran kantapään kautta opitut ja mieleen teroitetut. Olen melkoisen varma, että pääsykoehuum(a/e) sai mut keväällä astumaan ansaan pahemman kerran. Silmät pyöreänä paahdoin menemään nukkumaanmenoajankin yli, koska en tuntenut väsymystä, en kyllästymistä. Kuten musta tulee psykologi -postauksessa kerroin, "jälkihikihän" se sieltä sitten palautteeksi puski. Enkä ole selvästikkään ainoa, joka näin jälkeenpäin on kehossaan tuntenut väsymyksen ja rasituksen tai huomannut flunssan kutittavan kurkkua. Keho ja mieli on yhtä. 

"Se on psykosomaattista, yläpää ei tunne pelkoa, mutta jalat tutisevat. ~nipsu
IMG_9292Hurjaa, että pääsykokeista on kulunut jo näin reippaasti aikaa, mutta vasta nyt koen olevani lähes sataprosenttisen palautunut. Harhaisesti kuvittelin, että ilouutiset olisivat kumittaneet kaiken sen kärsimyksen (haha, aika rajua?) ja itsen laiminlyönnin. Väsymys olisi sekunnissa muuttanut muotoaan yllitsevuotavaksi energiaksi. Höpönpöpön. Aika on ehkä kullannut muistot, mutta mieli ja keho eivät nollaannu sormia napsauttamalla. Ne vaativat lepoa ja hellää huolenpitoa, kirjaimellisesti lomaa.

Vaikka kesätyöni on ehkä maailman mahtavin, on se työtä silti. Vaikka juhlat on kivoja, osuvat ne niihin ainoisiin vapaapäiviin. Vaikka muuttaminen on kirpsakan jännittävää, on se samalla myös kasa paperia ja armoa antamaton kyynärpäätaisto asunnonmetsästäjien välillä. Viime viikonloppuna ensimmäisen kerran tänä kesänä sain nauttia ihan aidoista oikeista vapaapäivistä ja se todentotta kuivasi viimeisenkin jälkihien, vihdoin.
IMG_9271Mulle laadukkaimista laadukkain vapaa-aika on sitä, kun voin unohtaa huoletta kellon kulun ja toimia spontaanisti (mitä en ehkä arkene kovinkaan paljoa tee) tehden juuri niitä asioita, jotka sillä hetkellä tuntuvat hyvältä.

Perjantaina mun oli tarkoitus mennä iltavuoroon töihin, mutta  kas kummaa, edessäni valkenikin vapaailta. Ja niimpä sitä sitten kiidettiin Valtterin kanssa mökille viikonlopuksi. Kalalta tuoksuva merituuli ja tulikuumaa sauna oli luksusta. Sattuipa vielä niin hyvä tuuri, että lauantaina Kristiinankaupungissa oli kesämarkkinat, joissa mekin vietettiin muutama aurinkoinen tunti. Ihailin hurmoksissani vaaleanpunaisia taloja siihen saakka, että epähuomiossani lähes nyrjäytin nilkkani. Valtteri taisi hieman hävetä ottaa kuvia vaaleanpunaisen talon laidalla keikistelevästä tyttöystävästään. Madeltiin väenpaljoudessa ja ostettiin monen monta pussillista syömistä, joiden edesauttamana maha todella pömpötti sunnuntaina.
IMG_9358Mökkiviikonlopun jälkeen lähdin intopiukeana mummuni ja hänen siskojensa kanssa kiertämään Seinäjoen kirpputoreja, koska he olivat tälläisen kesälomaidean saaneet ja autokyytiä vailla. Oli kyllä piristävästi tavallisesta arjesta poikkeava reissu mummeliseurassa. Erään siskon pihaan kaartaessa kiinnitin silmäni jälleen söpöön taloon (joka ei kuvissa pääse oikeuksiinsa, minusta se näytti lilalta), jonka edustalla minua oli tietysti pakko vielä kuvata päivän päätteeksi. Toinen kantoi kukkapurkkeejaan kuviini somisteeksi ja toinen ohjeisti, että minun täytyisi katsoa kameraan kuvissa, ei seinään. Akku loppui liian lyhyeen.

Nämä kaksi reissua varmistivat, että olin todellakin päässyt astelemaan stressivapaille kesälaitumille.
IMG_9303Kristiinankaupungin markkinoiden ihana brittiläinen koju, joka oli täynnä makoisia fudgeja ja muita suussa sulavia herkkuja. Täältäkin tuli ostettua yksi pussi.. 
IMG_9361Nyt tämä kesätyttö lähtee tekemään vielä yhden työvuoron ja sitten lomailenkin siihen saakka, kunnes reppu selässä astelen yliopiston ovista sisälle. Ihanaa viikonloppua!

8 kommenttia

 1. Onnea vielä opiskelupaikasta ja vietä ihana loma!<3 ja hei sulla on ihan älyttömän ihana banneri!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos hurjasti ihanista sanoista ja kehuista! <3

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia ja upeita asuja <3

  VastaaPoista
 3. Voi miten ihania kuvia ja oot niin tyylikkäänä <3

  VastaaPoista
 4. Hei pohdin juuri avoimen yliopiston tilaston etäkurssin (6op, Jyväskylän yliopisto) aloittamista ja haluaisin kuulla rehellisen mielipiteen onko siitä hyötyä kokeen kannalta. Hain tänä vuonna ekaa kertaa tosissani psykalle ja en päässyt. Jäi harmittamaan niin paljon että nyt todella haluaisin tehdä asioita jotka vievät eteenpäin. Tilastoissa etenkin korttilaskujen soveltaminen tuottaa päänvaivaa, sekä jotkut muut vähän soveltavammat todarilaskut, mutta muuten itse teoria on hallussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Mulle tuosta kurssista oli hyötyä, koska en ollut sitä suorittaessani perehtynyt tilastomatematiikkaan vielä juuri ollenkaan. Kurssi oli pitkälti laskemista ja siinä oli myös paljon sellaista asiaa, joita pääsykoekirjassa ei ollut. Sain hyvät perustiedot pääsykoekirjan pänttäämiseen ja laskeminen & ylimääräinen tieto auttoi hahmottamaan helpommin joitain pääsykoekirjan asioita. (Tein kurssin opistolla, jossa nettiluentojen lisäksi mulla oli noin kerran viikossa osaavien opettajien pitämät oppitunnit kurssiin liittyen. Uskon, että heidän opetus oli aika suuressa roolissa hyötymiseni kannalta.)

   Sun tilanne on kuitenkin hieman erilainen, koska olet jo pitkällä tilaston kanssa. Jos puntarilla on pelkästään hyöty kokeen kannalta, niin rehellisesti uskon, ettei tuo etäkurssi ole välttämättä avain menestykseen. Pääsykoekirjassa on KAIKKI asiat jotka sun täytyy osata, joten sinuna keskittyisin pänttämään kirjaa kaikilla mahdollisilla menetelmillä. Hyötyisitkö enemmän nettivalmennuksesta ja tehtäväpaketeista? Laskuja varten kannattaa mun mielestä kaivaa esimerkiksi lukion tilastoja ja todennäköisyyksiä käsittelevät kirjat esille ja hankkia rutiinia vaikkapa niistä, koska pääsykoekirjan omat laskut ovat mun mielestä aika kökköä. Mun mielestä tosin laskut ei oo lähellekkään tuon Jyväskylän kokeen a ja o (niinkuin monet ehkä kuvittelevat, koska matikka), mutta tottakai nekin kannattaa opetella.

   Jos sulta löytyy kuitenkin rutkasti ylimääräistä aikaa niin tee ihmeessä tilaston etäkurssi tai vaikkapa psykan opintoja avoimessa. Noilla mä vein asioita eteenpäin ja tein välivuosina lähes kahden yliopistovuoden opinnot.

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.