Moikkamoi! ♥ Tänä aamuna pänttäsin tilastomatematiikan kirjastani graafisen esittämisen yksityiskohtia ja erilaisia kaaviomalleja. Session aikana opin muun muassa, että ympäkaavion piirtäminen aloitetaan tätä nykyä kello kolmesta, mahtavaa. Ei varmaankaan liene yllätys, että päädyin juuri tänään jakamaan tilastopainotteista sanomaa myös blogini puolella?
Tilastojen tuijotteleminen voi toisinaan olla mielenkiintoista ja antoisaa. Toisinaan osuu usein ajankohtaan, jolloin tähtäimessä on omaan blogiin liittyvät asiat. Jokaiselle teistä on varmaan tullut tutuksi bloggerin tilastot, jotka ovat luvuiltaan melko ympäripyöreitä ja köyhiä. Itse siirryin jo jonkin aikaa sitten käyttämään Google Analyticsiä, josta löytyy luotettavasti ne bloggaajan kannalta kaikkein oleellisimmat tiedot ja vähän enemmänkin. Ohjelman käyttö on omien kokemuksieni perusteella varsinkin aluksi aika vaikeaa ja vaatii harjoittelua. Tässä postauksessa jaan kuitenkin kaikki parhaimmat neuvot ja vinkkini teille Google Analyticsin käyttöön.
Google Analytics on suomenkielinen verkkoanalyysi, jonka löydät ilmaiseksi TÄÄLTÄ.

Reaaliaikaisessa tarkastelussa voit muun muassa selvittää kuinka monta vierailijaa blogissasi on juuri tällä hetkellä. (kuva 2) Itselläni oli kuvankaappausta ottaessani yksi vierailija paikalla. Samaisesta kuvasta näkee myös onko selailija tietokoneella vai mobiililaitteella.
Reaaliaikaiset sijainnit näkyy kuvassa 3. Oma vierailijani oli yllätyksellisesti Alajärveltä.
Neljännessä kuvassa tulee myös esille mistä tai millä avainsanalla reaaliaikainen vierailija on blogiisi tullut.

Yleisön yleiskatsaukseen aukeaa kaavio, jossa saat tietoa valitsemaltasi ajalta. Vaihtoehtoina on tunnin, päivän, viikon ja kuukauden aikavälit. Itse tykkään tarkastella asioita eniten viikkojen näkökulmasta.
Ja mitä tietoja kaavion avulla sitten voi tarkastella? Valittavina on erilaisia vaihtoehtoja (kuva 2) kuten istunnot, sivun katselut ja käyttäjät. Käyttäjät tarkoittavat yksittäisiä blogissa vierailevia ihmisiä eli uniikkeja kävijöitä. Esimerkiksi blogiyhteistöitä solmiessa on usein tarpeellista ilmoittaa uniikit kävijät viikossa tai kuukaudessa ja ne löytyy nimenomaan täältä. Sivun katselukerrat on katseltujen sivujen kokonaismäärä. jossa yksittäisen sivun toistuneet tarkastelut huomioidaan.
Yleisötiedoista löytyy myös tarkempaa tietoa kävijöistä. Tilastoista näet esimerkiksi mistä kaupungista blogisi kävijät tulevat. Omaksi yllätykseni kotikaupunkini on listalla vasta neljäntenä. Myös lukijoiden sukupuolesta ja iästä löytyy tietoa. Täältä saat siis aika hyvin tietoa blogisi kohderyhmästä!

Vaihtoehtoisesti voit tarkastella muun muassa mistä osoitteesta lukijat ovat blogiisi päätyneet (kuva 2) sekä millä hakusanoilla blogisi on löydetty (kuva 3). (Hankinta -> kaikki liikenne -> lähde /tulotapa) Myös bloggerissa on mahdollista katsella hakusanoja, mutta Google Analyticsissä niitä näkyy runsaasti enemmän.
Mielenkiintoinen tarkastelunkohde on myös someosio, jossa voi tarkastella sosiaalisen verkosten kautta tulevia istuntoja. Omat tilastoni kertovat, että facebook on ehdottomasti tuottoisin mainostussivu.
Nämä Google Analyticsin toiminnot olen kokenut itse hyödyllisimmiksi blogini kannalta, mutta tietysti ohjelmasta löytyy myös paljon muita tarkastelumahdollisuuksia. Onko Google Analytics teille tunttu? Oliko tästä postauksesta hyötyä? Muistakaahan myös esittää toivomuksenne tulevia blogivinkit -postauksia ajatellen! ♥
6 kommenttia
Tää oli tosi hyödyllinen postaus! Itse hyvä jos olen edes tiennyt google analyticsista joten ehdottomasti postaus auttoi :)
VastaaPoistahttp://notttwice.blogspot.fi/
Voi kiva kuulla, kiitos kommentista! <3
PoistaOli hyödyllinen! Olen juuri vasta tutustunut kyseiseen ohjelmaan ja opettelen parhaillaan käyttämään sitä. Tästä tuli hyviä vinkkejä :)
VastaaPoistahttp://kaaoskaksiossa.blogspot.fi
Tosi kiva kuulla, että oli hyödyllinen! :)<3
PoistaMihin se seurantakoodi lisätään :o
VastaaPoistaPitipä oikein itsekin tarkistaa asia! :D Nää koodit on aina vähän haastavia! Mene bloggerista asetuksiin ja sieltä kohtaan Muu. Siellä pitäis olla ihan alimmaisten joukossa sellanen kun Analyticsin Web Proprty ID ja sinne sitten vain liität koodin! :)
Poista