Kohti psykologian pääsykokeita - opiskelun atm

maanantai 29. helmikuuta 2016

Huhtikuu asukuva 1
Ajattelin julkaista ruhtinaallisen opiskelupostauksen vasta, kun viimeisimmän tenttikoitokseni tulokset pamahtaisivat pintaan. Läpi mennessään se tietäisi sitä, että psykologian perusopinnot olisivat sillä selvät ja voisin hehkuttaa suoritusta blogissa varmoin mielin. Kärsivällisyyteni odottamiseen kuitenkin lopahti viimeistään eilen ja aloin sormet syyhyten valmistelemaan tätä postausta. Ehkä mä nyt kuitenkin voin jo jokseenkin haparoivin perustein julistaa läpäisseeni perusopinnot. Tämä olkoon hypoteettinen oletukseni niin kauan kunnes toisin todistetaan. En kai mä nyt voinut tenttiä kovin pahasti möhliäkkään, vaikka tilanne olikin mitä kuumottavin luumurasian ja tsemppikarkkieni äärellä?
Asukuva ja opiskelu blogiTosiaan, tämä opiskelukuvio on ollut syksystä asti aikalailla mun elämän keskipiste. Arvatenkin mulla olis siitä paljon sanottavaa. Tässä vaiheessa onkin hyvä miettiä, miksi en ole opiskeluitani tänne sen enempää raottanut? Tiivistetysti vuosien itsetutkiskelun tuloksena olen päättänyt hakeutua opiskelemaan psykologiaa. Psykologiassa muhun vetoaa sen monipuolisuus ja mielenkiintoisuus. Mua kiinnostaa ihan perinteinen auttamistyö psykologin ammattinimikkeellä, mutta myös esimerkiksi tutkimustyö ja ihmistieteen soveltaminen muille aloille kuten markkinointiin ja oikeustieteeseen. Mutta kuten varmasti moni tietääkin, psykologian opiskelijaksi pääseminen vaatii paljon muutakin kuin kauniin toiveen ja sormien napsautuksen. Se vaatii valtavan työn tilastomatematiikan sisäistämiseksi ja supermuistin tieteellisten artikkeleiden yksityiskohtien mieleen painamiseksi. Viime vuonna juuri kirjoituksista selvinneenä päädyin jättämään lukemisurakan välistä ja menin raapustamaan vain rennon lottorivin Jyväskylän pääsykokeisiin. Minkäänlaista muistikuvaa kysymyksistä ei jäänyt ja kipaisinkin salista pois heti pakollisen istumisajan jälkeen. Kävin vain ikäänkuin tarkistamassa tilanteen ja miinustamassa sen tulevalta jännityslistalta. 
IMG_7114Tänä vuonna olenkin sitten ottanut järeämmät aseet käyttöön. Aloitin syksyllä opiskelut Etelä-Pohjanmaan opistolla psykologian linjalla ja voin kyllä kiitollisena kertoa, että tänä vuonna olen kasvanut rutkasti kohti unelma-ammattiani. Ollaan suoritettu kuluneen vuoden aikana psykologian perusopintoja avoimessa yliopistossa, joten ne on sitten suoraan kuitattu tulevaisuuden yliopisto-opinnoista. Olen suorittanut perusopintoja niin esseetehtävinä, ryhmätöinä kuin tenttinäkin. Aiheet ovat vaihdelleet varhaislapsuuden vuorovaikutussuhteista niin hermosoluihin kuin mielenterveyden ongelmiinkin. Eli asian ytimessä ollaan liikuttu! Perusopintojen lisäksi olen suorittanut muun muassa tilastomatematiikan perusteet, akateemisen ruotsin ja kirjoitusviestinnän. Tilastomatematiikan pääsykoevalmennus on hurranut joulukuusta lähtien ja soveltuvuuskokeisiin ollaan harjoiteltu  muun muassa vastahakoisesti videokameran edessä.
IMG_7109Tällä hetkellä olen jättänyt perusopintopuurtamiset taakse ja tehnyt työtä matematiikan kanssa. Ala-asteella opettajat kutsuivat mua sudokumestariksi ja sain yläasteelle siirtyessäni pokaalin matematiikantaidoista, huh. Viimeistään lukiossa matikkanerous kuitenkin romuttui kun jätin pitkän matematiikan kesken heti alkutekijöissä ja opiskelin lyhyen matikan todella puolihuolimattomasti sutaisten. Tällä hetkellä olen aika epävarmoin mielin tilastomatematiikan osaamisestani, vaikka olenkin oppinut enemmän kuin osasin ajatella, Vaikka vertailla ei saisi, tunnen usein taistelevani lähellä game overia siinä missä luokkalaiseni kiitävät jo vähintään level kympissä. Ei auta muu kuin tehdä parhaansa ja toivoa että se riittää! Kyllä tilastomatematiikastakin sentään jotain mielenkiintoista löytyy ja etenkin sen oivaltamisen ilo tuo lisäpuhtia puurtamiseen!

Huomenna julkaistaan varsinaiset psykologian pääsykoeartikkelit. En oikein tiedä mitä ajatella. Toisaalta olen suunnattoman innokas näkemään mitä aihealueita artikkelit pitävät sisällään ja järjestelmällisen tavoitteellinen opiskelijajulia alkaa jo nostaa päätään. Toisaalta taas hieman hirvittää ajatus pääsykoemaailmanpyörästä, joka kieppuu ympäriinsä ja jättää välillä korkeuksiin katselemaan maisemia. Pois ei pääse ennenkuin pyörä on pysähtynyt ja matkustajat lasketaan ulos. Eniten hirvittää se, että taas niin kaukainen puheenaihe on saapunut käsille. Enää ei auta "sitten joskus"-ajattelu. Mulla on kuitenkin juuri alkanut hiihtoloma, joten yritän kovasti vain kerätä voimia viikon ajan, vaikka onhan se nyt todella hankalaa päästää irti päässä pyörivistä opiskeluajatuksista. 
Vaaleanpunaiset farkut blogi
Päivän asu: neulepaita - äidin | farkut - keskinen | kengät  - palladium (nelly) | kello - ebay | sormukset: h&m

En tiedä miten artikkeleiden julkaisu ja pääsykoevalmennus tulevat vaikuttamaan bloggaamiseen, mutta pyrin ainakin pitämään kaiken mahdollisimman ennallaan. Mun mielestä on ihan kamalaa ajatella ihmisiä, jotka lopettavat ikäänkuin elämisen pääsykokeiden ajaksi ja raahaavat kymmentuntisen päivän jälkeen aineiston mukanaan tyynyn alle. Itse yritän elämää mahdollisimman tavallista elämää, johon kuuluu vain hieman tavallista enemmän opiskelua.

Asiaa tuli tässä postauksessa niin tuhottomasti, että aivoni taisivat heittää jo alkulämmittelyksi pari kierrosta ympäri. Ajattelin, että voisin kirjoittaa teille kevään aikana muutamia opiskeluteemaisia postauksia, joten kertokaa ihmeessä jos teillä on mielessänne jotain toiveita! Voisin ainakin avata hieman ensifiiliksiäni artikkeleista ja pääsykokeiden jälkeen kertoa enemmän opistovuodesta ja sen vaikutuksesta kokeessa. Miltäs kuulostaisi?

8 kommenttia

 1. Siitä vaan! (siis lisää postauksia opiskelusta ja etenkin psykologiasta :D)

  Mähän haaveilen psykologin urasta, joten tällaista on tosi mielenkiintosta lukea. Mulla ei kylläkään psykan tentti oo lähimaillakaan mutta kuitenkin. :D

  -Lukija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! Pitääpä postailla lisää tästä aiheesta! :P

   Poista
 2. Onnea sulle opiskeluun! Sulla on kivan erilainen tyyli kirjottaa, jes! : ) Itekin pänttään tällä hetkellä kevään kirjotuksiin.

  VastaaPoista
 3. Tää oli kyllä tosi mielenkiintoinen postaus! Munkin mielestä psykologia on tosi kiintoisaa, mutta vaikka voisin opiskella sitä iät ja ajat, saisin tuskin siitä itselleni mieluista ammattia. Siksi olenkin nyt lukiossa pitänyt sen sinnikkäästi mun opiskeltavissa aineissa ja ylppäreihin onkin enää muutama viikko... Jäiks!

  Jotenkin imin itseeni kaiken postauksen sisällön, tätä oli tosi mielenkiintoista lukea :) Tsemppiä, koita nyt ansaitusti levätäkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla! Ymmärrän hyvin! Muakin kiinnostaa tosi monet jutut, mitä en kuitenkaan vois kuvitella ammatiks. :D Tsemppiä ylppäreihin hurjasti ja kiitos kommentista ja tsempeistä! <3

   Poista
 4. Tätä oli kyl mielenkiintoista lukea :)! Oon ite aina vähän haaveillut psykologin työstä :) Siinä työssä ei olis varmaan ainakaan kahta samanlaista päivää :D Ps. ihana asu ♥! Toi kello näyttää kivalta :>!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, voi miten kiva! Ja jep, ei varmastikkaan olis! :D Kiitos paljon! <3

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.