Blogivinkit - kirjoittamisen abc

keskiviikko 24. helmikuuta 2016


Ensimmäisen vinkkipostauksen kommenteissa nousi esille tärkeä aihe - kirjoittaminen. Olen korostanut tähän asti vinkeissä kuvien merkitystä, mutta tottakai myös tekstillä on suuri rooli. Mielestäni blogipostaus on vähän niinkuin suhteet. Avatessani uuden blogin luon ensimmäisenä katseeni kuviin ja ihastun. Seuraavaksi alan lukemaan tekstiä ja huomaan, että blogihan on myös syvemmältä sisällöltään todella laadukas, silloin rakastun. Kun kuvat ja teksti ovat tasaisessa linjassa keskenään, paketti on täydellinen. Vähän niinkuin ulkonäkö & luonne suhteissa!

En ollut ajatellut voivani opastaa ketään kirjoittamisessa, sillä en todellakaan ole mikään äidinkielen opettaja, enkä kielipoliisi ylipäätään. Kirjoitan äidinkielen opettajani sanoin vaaleanpunaista tekstiä. Verhoan tekstini mielelläni kuvailevilla adjektiiveillä ja saatan riikkoa tiettyjä kielioppisääntöjä jatkuvasti vaaleanpunaisuuden nimissä. Tässä postauksessa ei siis keskitytä kielioppiin, vaan sen sijaan kerron muutamia vuosien varrella huomaamiani seikkoja blogitekstin kirjoittamisesta. Luulenpa, että tästä on hyötyä eniten aloitteville bloggajille ja niille, jotka kokee kirjoittamisen olevan haasteellista.
Vinkkejä bloggaamiseen blogi


Blogipostauksia on tietysti olemassa erilaisia, mutta mielestäni jokaisessa postauksessa olisi hyvä olla jonkinlainen rakenne. Itse tykkään aloittaa postauksen usein tervehtimällä lukijoita ja viitaten tässä vaiheessa johonkin menneeseen, kuten aikaisemman postauksen kommentteihin, jos on tarve. Sen jälkeen esitellen postauksen aiheen lyhyesti. Alkujohdannon jälkeen kirjoitan muutaman kappaleen verran tiukempaa asiaa riippuen hieman postauksen teemasta. Lopuksi saatan tehdä pienen yhteenvedon tai heittää lukijoille kysymyksen.

 Älä kirjoita tekstiä yhtenä pötkönä tai liian pitkinä kappaleina, vaan jaa tekstiosiot pienempiin. Näin lukijan on helpompi pysyä tekstin mukana ja mielenkiintoikin säilyy pidempään. Mielestäni toimiva tapa on laittaa postaukseen monta kuvaa ja jaotella teksti niiden väliin tasaisesti.

Edelliseen vinkkiin liittyen; tykkään itse jakaa asioita ranskalaisiin viivojen ja numeroiden avulla. Ranskalaisten viivojen tilalla käytän usein tässäkin postauksessa näkyvää sydänmerkintää. Tykkään myös itse lukea tämäntyyppisiä tekstejä, jos postaus on mahdollista jakaa selkeästi listamuotoon. Lukijan on helpompi seurata pomppivaa tekstiä, kun tietää missä kohtaa asia vaihtuu toiseen. 

 Kokeile top 10 postauksia ja muita listapostauksia. Sen lisäksi, että näitä on helppo lukea, myös kirjoittaminen on loogisempaa. Listapostaukset ovat kaikin puolin todella tehokkaita blogeissa!

 Jos tekstin tuottaminen tuntuu vaikealta, voi esimerkiksi postauksen suunnittelu vaikkapa paperin ja kynän avulla olla tuottoisaa. Myös luonnoksiin on lupa kokeilla ja testailla postauksen kirjoittamista niin monta kertaa kuin on tarpeellista.

 Tyhjän sivun kammo? Tuijotatko minuutti toisensa perään valkoista tyhjyyttä, etkä keksi mistä aloittaa? Kannattaa ladata ja asetella kuvat ensin luonnokseen ja lähteä vasta sitten kirjoittamaan postausta. Kuvien avulla saat jäsennettyä ajatukset sanoiksi ja saat selkeää ja asiaanliittyvää tekstiä aikaan. Tämän tavan olen huomannut itse kaikkein tehokkaimmaksi!

Blogivinkit postaussarja-blogitekstin kirjoittaminen
 Mieti mitä haluat kertoa blogipostauksellasi. Jos tarkoituksesi on jakaa esimerkiksi vinkkejä, pohdi asiaa lukijoiden kautta. Mitä vinkkejä he haluaisivat kuulla? Mikä on keskein asia koko postauksessa?

♥ Oikolue kirjoittamasi postaus vähintään kerran ennen sen julkaisua blogissa ja jos mahdollista, pidä pieni tauko kirjoittamisen ja lukemisen välillä. Kirjoittaessa tai tuoreeltaan tekstiä lukiessa ei välttämättä tule kiinnittäneeksi huomiota pieniin virheisiin, mutta hetken kuluttua niiden huomaaminen on helpompaa. Jos sinulla on esimerkiksi lukihäiriö ja haluat olla tarkka tekstin kanssa, pyydä jotain ulkopuolista lukemaan tekstisi ennen julkaisua.

 Pyri oikeakieliseen tekstiin. Selkeää ja oikein kirjoitettua kieltä on helppo lukea. Tosin mielestäni muutaman kielioppivirheen lipsahtaminen postaukseen ei kaada maailmaa, koska niitä sattuu tarkkuudesta huolimatta. Jos pohdit sanan oikeinkirjoitusta voit tarkistaa asian esimerkiksi googlen avulla.

 Älä pelkää kokeilla uusia tapoja ja leikitellä sanoilla. Kirjoita omaa kieltäsi ja omana itsenäsi. Bloggaaminen on tilaisuus harjoittaa kieltä ja siinä jos missä taidot kehittyvät!

Kiinnitä huomiota myös tekstin ulkoasuun. Tekstin lukeminen on lukijalle mieluisempaa jos se myös näyttää siistiltä. Pidä tekstisi fontti mahdollisimman selkeänä ja väri mieluiten mustana. Värikkääseen tekstiin törmää joissakin blogeissa ja se suorastaan sattuu silmiin! Tekstin tasaaminen niin, että se on linjassa vasemmalta oikelle on myös mielestäni siistin näköistä.

 Vältä liiallisten hymiöiden käyttöä tekstissä ja ilmaise tunteet mieluummin sanoin. Tottakai joskus myös pari hymiötä on ihan paikallaan, mutta jatkuva hymiötulva vie tekstin vakuuttavuuden.

Vinkit blogipostauksen kirjoittamiseen blogi

Näin liikuttiin kuvien maailmasta myös hieman sanojen puolelle. Onko teillä lukijoilla vielä jotain vinkkejä kirjoittamisen suhteen?

19 kommenttia

 1. Nää oli kyllä tosi hyviä vinkkejä, jotka monen kannattaisi lukea! Kirjoittaminen ja itsensä ilmaiseminen sanoin on taito, josta on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla, joten se kyllä kannattaa ottaa haltuun :) Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla! <3 Tuo on kyllä totta! Mä oon kehittyny bloggaamisen avulla ihan valtavasti kirjottajana ja oon kiitollinen siitä kyllä joka päivä. Kiitos paljon! <3

   Poista
 2. Hiukea postaus! Sulla on kyllä lahjoja bloggaamiseen :) Kauniita kuvia myös kuten aina <3

  VastaaPoista
 3. Tässä oli tosi hyviä ja mielenkiintoisia vinkkejä! Kiitos. (:

  VastaaPoista
 4. Tosi hyviä vinkkejä! :) Mulla on just tapana pyytää poikaystävää välillä tarkastaan tekstit, kun lievää lukihäiriötä on! :D Mutta useimmiten julkaisen ne ilman hänen tarkistusta. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla! <3 Mä joskus laitoin äitin lukemaan mun ensimmäiset yhteistyöpostaukset ja muut tärkeäntuntuiset postaukset, koska multa lipsahtaa virheitä niiin helposti! Nyt oon kyllä enimmikseen luottanut omaan tarkistukseen. :D

   Poista
 5. Löysin vasta vähän aikaa sitten sun blogin, ja pakko kommentoida että tää on aivan mahtava! Postaukset on mielenkiintoisia ja kuvat kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten huippua kuulla! Kiitos ihan hurjasti! <3

   Poista
 6. ihan huippu postaus! Tästä on apua :) ostaat kirjoittaa tosi taitavasti ja kuvat olivat ihania!!

  VastaaPoista
 7. Tää oli todella hyvä postaus koska itsellä on kirjoittaminen todella hankalaa. Silloin kun aloitin bloggaamisen niin meinasin jättää ajatuksen sikseen sillä kirjoitus oli juuri se hankala juttu mulle - siitä syystä meinasin myös kuvapainotteisen blogin tehdä - onneksi kuitenkin nyt oon kehittynyt siinä hurjan paljon. Tästä oli apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla että tästä oli hyötyä! <3 Uskon, että kirjoittamisen hankaluus on monelle bloggaajalle iso este! Onneksi kuitenkin oot rohjennut kirjoittamaan, sillä sun blogia on tosi miellyttävää lukea! :)

   Poista
 8. Aivan mahtavia vinkkejä ja pakko taas kehaista; Vielä upeampia kuvia! Ihana kun sunkin blogi on niin vaaleanpunainen <3

  VastaaPoista
 9. Jee kirjoitusvinkkipostaus! Tässä postauksessa oli mun mielestä monia paikkansa pitäviä asioita ja tätä oli tosi mielenkiintoista lukea.:) Toki mä olen edelleen eri mieltä muutamista asioista... (krhm, miks mun pitää aina ryhtyä vastarannan kiiskiksi?)

  Mun mielestä edelleen teksti on paljon tärkeämpää kuin kuvat, eli ei edes fifty fifty. Kuvat toki kiinnittävät huomion, mutta saman homman voi tehdä esimerkiksi hyvä ulkoasu. Minä en ainankaan jaksa katsoa koko ajan selfieitä ja esim. instapostaukset hyppään suoraan yli. Tekstiä lukiessa rakastun.

  Olenko kertonut miten löysin tämän blogin? OLit laittanut demiin jollekin blogikeskusteluun linkin blogiisi, ja koska minulla oli tylsää kävin vilkaisemassa... Jaa ihastuin. Ulkoasu oli niin vaaleanpunainen ja oikein hohti tyttömäisyyttä ja pirteyttä, ajattelin että blogia kuitenkin kirjoittaa vain 13 vuotias pikkuprinsessa, mutta tekstiä lukiessani tajusin että ruudun toisella puolella on ihan järkevä ja mukava ihminen! Nopeadti blogi pääsi listaan jota käyn kurkkaamassa joka päivä, mahdollisesti useamminkin kerran (LUE 12 kertaa...) vaikka olisikin juuri äsken tullut postaus. :D

  -Lukija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla, että moni osui yhteen sunkin mielipiteen kanssa! Kaikesta ei voi kuitenkaan olla samaa mieltä, mikä onkin välillä ihan piristävää! :D Ymmärrän hyvin mielipiteesi. Mulla on lukulistalla paljon blogeja eri syistä, osa tekstin ja osa kuvien takia. Eniten blogeilta kaipaan ehkä inspiraatiota kuvien muodossa. Jos tykkään bloggaajan persoonasta ja ulkonäöstä voin katsella selfieitä vaikka loputtomiin. Ehdoton lempibloggaajani kuitenkin erottuu joukosta nimenomaan kirjoitustaidon vuoksi, vaikka myös kaikki muu blogissa on kohdallaan. Oletko lukenut Julia Toivolan blogia? Lukisin sitä varmasti, vaikkei sivustolla olisi yhtäkään kuvaa.

   Olipa kiva että kerroit blogini löytämisestä! Haha, en kyllä epäile tuota pikkuprinsessavaikutelmaa yhtään. Varmasti tämä värimaailma ja iäisyyksiä vanha bannerikuva viittaa johonkin muuhun kuin 19-vuotiaaseen bloggaajaan. Olen miettinyt monta kertaa ulkoasun antamaa ensivaikutelmaa, mutta toisaalta tämä pursuava vaaleanpunaisuus on ehkä se mun juttu joka paistaa esiin mun persoonasta ja saa jotku jäämään ja toiset lähtemään. Ihan huippua kuulla, että vaikutelma pikkuprinsessasta kuitenkin jokseenkin kumoutui! Tälläinen palaute lukijalta, jonka tiedän arvostavan tekstiä, on kyllä todella arvoksta! Kiitos siis kommentista! <3

   Poista
 10. Oi tää oli mielenkiintoinen postaus! Mulla kiinnittyy myös huomio ekana aina kuviin, mutta jos teksti ei ole laadukasta niin passaan! Mä oon vielä sellanen kielioppinatsi että en kerta kaikkiaan jaksa lukea blogia, joka on täynnä yhdyssanavirheitä ja muita kielioppimokia, koska omasta mielestä ne vie yksinkertaisesti kaiken uskottavuuden kirjoittajalta. Kuulostanpa kamalalta :'D Kiva postaus! :)

  VastaaPoista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.