Blogivinkit - kaikki blogiyhteistöistä

maanantai 1. helmikuuta 2016

Heippa!  Tänään blogivinkit -sarja saa jatkoa yhteistyöaiheisella postauksella. Bloggaajien yhteistyöt ovat aihe, joka puhuttaa jatkuvasti niin hyvässä kuin pahassa. Tässä postauksessa jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja vinkkejä blogiyhteistyöhön, niiden hankkimiseen ja yhteistyöpostauksien toteuttamiseen liittyen. Postauksen kuvituksena toimii muutama yhteistyössä saatu testituote. 
IMG_1388

Oma kokemukseni blogiyhteistöistä?
Siihen verrattuna, että blogini on koko Suomen mittakaavassa todella pikkuruinen, olen saanut osakseni valtavan monta onnistunutta yhteistyötä. Lähes kaikki yhteistyöni ovat koostuneet tuotetestauksista - yhteistyökumppani on lähettänyt tai antanut minun valita tuotteen/tuotteita testiin ja olen kirjoittanut niistä sitten vastapalveluksena omat testitulokseni blogiin haluamassani muodossa. Muistaakseni kerran olen myös saanut alennuksen palvelusta blogini nimissä, mutta varsinaisesti mitään ostettuja postauksia en ole koskaan tehnyt. Ensimmäinen blogiyheistyöni taisi olla Estrellan kanssa ja sen jälkeen olenkin tehnyt yhteistyötä muun muassa Defshopin, Harmonylifen, Hatstoren ja Hyvinvoinnin tavaratalon kanssa. Nuo yhteistyöt olen solminut internetin välityksellä. Ne yhteistyöt jotka olen solminut kasvotusten ovat tulleet usein kuitenkin kestämään kauemmin ja olemaan antoisempia kummalekin osapuolelle. Esimerkiksi Kauneusstudio Ilmeen kanssa yhteistyö syntyi yllättäen kun ripsienpidennyssession yhteydessä tuli puheeksi bloggaaminen. Sen jälkeen olenkin saanut testata muutamia Ilmeen tuotteita ja olla osana Ilmeen tapahtumia. Myöskin Berber Argan Oilin yrittäjän tapasin henkilökohtaisesti Seinäjoen käsityömessuilla, jolloin lähti liikkeelle mielenkiintoinen yhteistyökuviö. Monenlaista piristystä on siis mahtunut blogiuraani ja minä nimenomaan pidän blogiyhteistöitä valtavan piristävänä. Olen saanut kaikissa yhteistöissäni hyvin vapaat käden yhteistyöpostauksen toteutukseen, mutta toki jonkinlaisia vinkkejä ja toivomuksia tulee välillä yhteistyökumppanin puolelta. Olen myöskin saanut yrityksiltä hyvää palautetta tekemistäni postauksista ja he ovat usein myös jakaneet postauksen sivuillaan, josta sitten kävijävirta on löytänyt blogiini. Lähden jatkossakin mielelläni mukaan oman blogini aihepiiriin liittyviin yhteistöihin, sillä ne tuovat mielestäni piristävää sisältöä ja vaihtelua bloggaukseen. Rakastan tuotteiden esittelyä lukijoille, mutta opiskelijabudjetti ei mahdollista kaikkien haaveilemieni mielenkiintoisten tuotteiden ostoa omin varoin. 

IMG_1367

Onko yhteistyöt hyvä vai paha asia?
Bloggaajien yhteistöitä ruoditaan usein kovalla kädellä, etenkin kateellisten lukijoiden toimesta, jotka eivät ihan ymmärrä bloggaamisen vaatimaa panosta, eivätkä ymmärrä miksi blogiharrastuksesta voisi saada jotain kivaa itselleen. Jotku myös pelkäävät huijatuksi tulemista ja inhoavat liiallista mainostuksen makua. Itse sain ensimmäiseen yhteistyöpostaukseeni negatiivissävyisen "nyt sun blogi meni ihan pilalle!" kommentin, mutta sen jälkeen kommentit ovat pysytelleet positiivisina. Itse tykkään lukea yhteistyössä toteutettuja postauksia, sillä niissä esiintyy usein mielenkiintoisia tuotteita ja tärkeitä vinkkejä ostoaikeisiin liittyen, usein myös alekoodeja. Tiedän myös miten paljon bloggaamiseen saa kulutettua aikaa, joten mielestäni pienet yhteistyötuotteet/rahasummat ovat täysin kohtuullinen palkinto siitä. Vaikka blogia kirjoittaisikin omaksi iloksi ja harrastuksena, lukijat ovat kuitenkin aina yksi osa kokonaisuutta. Tottakai siinä vaiheessa alkaa epäilyttämään, jos blogin jokaikinen postaus on sponsoroitu, mutta ylipäätään yheistöissä ei ole minusta mitään vikaa - päinvastoin.

IMG_8576

Mistä saa blogiyhteistöitä?
Kysymys, jota varmasti moni bloggaaja on joskus miettinyt. Minä mukaanlukien. Bloggajat, joiden blogeilla on tuhansia lukijoita, saavat yhteistyöehdotuksia päivittäin, mutta pienemmissä blogeissa se on hieman harvinaisempaa. Väittäisin, että tällä hetkellä markkinoinnin harjalla olevat yritykset ymmärtävät blogin arvon markkinoinnissa. Blogit ovat oikeasti yksi tehokkaimmista markinnointikeinoista, koska niiden avulla saa tietoa tuotteista suoraa lukijoille, vieläpä mahdollisesti arvostetulta ja ihaillulta bloggaajalta. Siksipä yhteistyöpostauksille on tällä hetkellä kysyntää ja useat yritykset innostuvat ajatuksesta! Usein yritykset etsivät itse blogeja, joiden he uskovat osuvan parhaiten omalle tuoteryhmälleen. Mutta myös itse ehdottamalla saa blogiyhteistöitä aikaan! Kun löydät mielenkiintoisen yrityksen jonka kanssa haluat tehdä yhteistyötä, etsi heidän sähköpostiosoitteensa ja lähetä heille ideasi. Muista laittaa mukaan blogisi linkki, pieni kuvaus blogistasi, sekä tietoa esimerkiksi lukija- ja kävijämääristä. (kävijämäärän ja muiden tilastojen seuraamisesta lisää myöhemmissä sarjan postauksissa). Affliate Marketing - mainossivustojen kautta saa myös hankittua usein yheistöitä sekä itse kysymällä, että tarjouksina. (Myöskin tästä myöhemmässä vaiheessa lisää). Luin myös aikoinani jostain blogista vinkin, että yhteistyömahdollisuuksia kannattaa myös googlettaa hakusanalla "oletko bloggaaja". Usen yrityksen nettisivulla nimittäin mainitaan mahdollisuus blogiyhteistyön tekemiseen

Yhteistyömuotoja
Kuten jo aikaisemmin kerroin, itse olen toteuttanut eniten tuotetestauksia. Muita mahdollisia blogiyhteistyömuotoja ovat muun muassa kilpailut, arvonnat, alekoodit, palvelut ja tapahtumat. Myöskin mainokset voivat olla yhteistyössä sovittuja. Oman blogisivuni mainokset ovat affiliate marketing -yrityksien kautta.

IMG_8549

Minkälaisiin yhteistöihin kannattaa lähteä mukaan?
Silloin tällöin sähköpostiin pamahtaa yhteistyöehdotuksia,  jotka eivät sovi yhtään blogisi aihepiiriin, etkä muutenkaan haluaisi kirjoittaa asiasta. Muista, että myös kieltäytyminen ja omien ehtojen esittäminen on sallittuja. Joskus yhteistyökumppanit vaativat myös asioita, jotka eivät ole arvojesi mukaisia. Jos esimerkiksi yhteistyökumppani vaatii sinua kehumaan tuotteita mielipiteestäsi huolimatta, kannattaa miettiä onko yhteistyön teko reilua kenenkään kannalta. Yhteistyössä on oltava oikeus ilmaista oma mielipide tuotteesta. Pidä hälytyskellot mukana yhteistöitä somiessa!

Millä perustein yritys valitsee yhteistyökumppanit?
Luin mielenkiinnosta yrityksille tarkoitetun ohjeistuksen, jonka avulla heitä kannustetaan valitsemaan tarkoitukseensa soveltuvat bloggaajat. Listalla oli huomioitavana muun muassa blogin tyyli ja aihepiiri, blogin ikä, blogin tavoittavuus (=lukija/katselijamäärä), bloggaamisen tiheys, aiemmat yhteistyöt ja sosaalisen median tilit. Jos siis kysyt yritystä itse mukaan yhteistyöhön, kannattaa mainita jotain näistä aiheista.
IMG_4732.2

Miten toteuttaa yhteistyöpostaus?
Kuten mainitsinki aikaisemmin, yleensä yhteistyökumppanit antavat bloggaajalle hyvin vapaat kädet yhteistyöpostausten toteuttamiseen. Itse pidän periaatteena sitä, että yhteistyöpostauksia kirjoitellessa noudatan erityistä huolellisuutta, otan kuvat niille sopivassa ympäristössä ja kirjoitan informatiivista ja kokemuksella täytettyä tekstiä. Mitä postauksen muotoon tulee: tuotteista voi tehdä esimerkiksi tuotearvostelun, lisätä ne osaksi muuta asiaan liittyvää postauskokonaisuutta tai kirjoittaa vaikkapa uusista käyttöideoista tai vinkeistä.. lista on loputon. Muista kuitenkin, että sinulla on oikeus mielipiteisiisi, eikä kukaan voi pakottaa sinua esimerkiksi kehumaan tuotetta maasta taivaisini vain yhteistyön takia. Lukijat arvostavat ja ansaitsevat rehellisyytesi! Vaikket pitäisikään tuotteesta, voit kuitenkin tuoda esille esimerkiksi näkökulmia miksi se olisi jollekin muulle hyvä!

Miten merkata yhteistyö?
Yhteistyö pitää aina merkata postaukseen jollakin tavalla, sillä mainonnan pitää olla helposti tunnistettavissa blogeissa. "Kuluttajasuojalain 2 luvun 4§:n mukaan markkinoinnista on käytävä selkeästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus sekä se, kenen lukuun se markkinoidaan." Itse olen törmännyt muutamaan eri keinoon ilmaista yhteistyö blogissa. 1. Yhteistyö tulee ilmi jo postauksen otsikossa, esimerkiksi "Kaupallinen yhteistyö -" "Yhteistyössä - " 2. Bloggaaja kertoo heti postauksen alussa tekstin lomassa, että on saanut postauksessa esiintyvät tuotteet x yritykseltä. 3. Erilaiset viittaukset joko postauksen alussa tai lopussa, esimerkiksi "postaus on toteutettu yhteistyössä x -yrityksen kanssa ja olen saanut tuotteet ilmaiseksi blogini kautta." 4.  Usein mainoslinkkien kohdalla törmää erikseen pieneen *-merkkiin, joka selitetään auki esimerkiksi näin: "*hyödyn linkeistä rahallisesti".

Tuleeko mieleesi joku kysymys, johon en antanut vastausta postauksessa? Mitä mieltä te olette bloggajien yhteistöistä? 25 kommenttia

 1. Hei ihan huippu postaus♥ En oo ennen törmännyt tän tapaseen kirjoitukseen, joten tää oli ehdottomasti hyvä juttu! :)

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä ja kattava postaus! :) Mun mielestä ainakin tosi mielenkiintoista lukea suoraan bloggaajalta, mitä yhteistöiden takana on ja miten niihin on ajautunut. Siinä olen samaa mieltä, ettei kannata mainostaa positiivisesti tuotteita, jotka eivät oikeasti miellytä. Sellaisissa tapauksissa usein jo postauksen "äänestä" kuulee, että kyseessä on maksettu mainos ja ainakin omalla kohdallani sellainen vie luottamuksen bloggaajan kohtaan.

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla, kiitos kommentista! <3 Tuo on kyllä niin totta!

   Poista
 3. Todella hyvä postaus. Kerrot tosi hyvin kaikesta yhteistyöhön liittyvästä ja saa selkoa mitä se yhteistyö oikeasti onkaan! Hyvin siis kirjoitettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! Kiitos paljon kommentista! <3

   Poista
 4. Tosi hyödyllinen postaus ja varmasti monen bloggaajan pelastus näitä asioita miettiessä! Mun blogi on vielä niin minimaalinen, ettei tämmöinen ole ajankohtaista pitkään aikaan, jos ollenkaan, mutta oli kuitenkin mielenkiintosta lukea aiheesta, joka kareilee monien huulilla ja on monessa blogissa ajankohtainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Veera! <3 Tosi kiva kuulla tälläistä palautetta! :)

   Poista
 5. Pakko olla samaa mieltä kuin edelliset kommentoijat! Todella kattavasti tietoa, odotan seuraavia osia jo innolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista ja kiva kuulla, että ootat seuraavia osia! <3

   Poista
 6. Tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus, ennen kaikkea hyödyllinen ja kattava! Sain nimittäin paljon vastauksia mielessä oleviin kysymyksiinkin:) En usko tämä on vielä kovin ajankohtaista itselleni mutta joskus meibi...:') Muutamaan yhteistyöhön toki oon jo törmännyt ja tykkäsin itsekin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla, että oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen! <3:) Eihän sitä koskaan tiedä vaikka olisikin ajankohtainen!! ;)

   Poista
 7. Ihana kun kirjoitit aiheesta. Mua harmittaa kun yhteistöistä tai blogiportaaleista ei juurikaan kirjoiteta blogeihin, ihan kuin ne olisi suurimpia valtionsalaisuuksia. :) Ittellä on muutamia yhteistöitä ollu, ja se on kivaa vaihtelua kun sillointällöin saa kirjoittaa jostain "määrätystä" aiheesta ja ainahan ilmaiset jutut on kivoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta! Just tuonkin syyn takia haluan kirjoitella tätä sarjaa, sillä tuntuu että itse olen jumittanut vuosia etsiessä vaustaksia kaikenmaailman kirjoittamattomiin blogiasioihin! :D Nyt voin sitten jakaa jotain oppimaani muille! Yhteistyöt on kyllä kivaa vaihtelua välillä! :) Kiios paljon kommentista! <3

   Poista
 8. Tosi hyvin kirjoitettu teksti! Kokonaisuus on kyllä sellainen, ettei varmasti jää mitään kysyttävää! :) Blogia pitämättömille lukijoille tästä on varmasto hyötyä ja kuten muutama sanoikin jo; tässä on paljon vastauksia kysymyksiin!

  Itse tykkään niin tehdä kuin lukea yhteistyöjuttuja! Ainoa miinus on tietenkin aina se, että ne pitää toteuttaa melko hyvin ja asiallisesti, ettei niistä jää tyrkyttävää tai mielistelevää vaikutelmaa! Olen monesti huomannut yhteistyöpostauksien olevan joko armottoman lyhyitä, täysin turhia ja blogiin kuulumattomia tai pelkkää mielistelevää, yli-ihannoivaa hattaraa, mikä kyllä vie maun ainakin omalta osaltani heti :D Ja tietenkin joidenkin mielestä yhteistyöt ovat pelkkää negaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vitsi miten kiva kuulla! :) Kiitos paljon! <3

   Joo noi kyllä pitää tosiaan tehdä huolella ja joskus on aika vaikeaa ilmaista asia silloinkin kun on ihan oikeasti tykännyt tuotteesta valtavasti! :D Sellaset huolimattomasti tehdyt muutaman lauseen mittaiset täysmainostukset on kyllä tosi inhottavaa luettavaa! :D

   Poista
 9. Ihan tosi hyödyllinen postaus! Vaikka itsekin on yhteistyöpostauksia tehty, niin on todella mielenkiintoista kuulla muidenkin kokemuksia ja vinkkejä aiheesta! :)

  VastaaPoista
 10. Jes sarja jatkuu! Itsehän en ole yhteistyötä tehnyt blogini kautta (yllätys yllätys), mutta olen lukenut enemmän tai vähemmän niitä ja joista osa ovat onnistuneet ja osat ovat selvästi olleet pelkkää tyrkytystä ja yritetty mielistellä yhteistyökumppania. Mielistelyä/tyrkyttämistä/vastaavaa törmää varsinkin nuorempien bloggaajien yhteistyöpostauksissa, isommat ihmiset osaavat jo ilmaista oman mielipiteensä. :)

  Mun mielestä yhteistyöpostaukset on kiva lisä blogiin, jos niitä ei ole liikaa. Esim. yhdessä blogissa, noin kolmikymppinen suurperheäiti kirjoitti projektistaan sisustaa eteinen, keittiö ja kylpyhuone. Hän teki jokaisen huoneen sisustuksesta oman postauksen ja eteisen sisustamisen hän teki yhteistyössä jyskissä. Se oli mun mielestä todella loistava lisä siihen ja hyvin suunniteltu! Sun blogissa oot tosi kivasti tehny yhteistyöpostauksia, kehumatta liikaa ja ilmaisemalla oman mielipiteesi. :)

  Tähän liikapitkän turhan kommentin loppuun idea postaukseen. Jos(kun) jossain vaiheessa sisustat kotiasi tee siitä postaus ja vaikka tee yhteistyötä jyskin tai vaikkapa ikean kanssa.:)

  -Lukija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin kyllä joulu ja tää alkava vuosi on tuonut eteen niin monenlaista yhteistyöpostausta! :D Toi on kyllä totta, että vanhemmat ja ehkä bloggaamista ja monta vuotta harrasteneet osaa ja uskaltaa ilmaista mielipiteensä ja noudattaa sääntöjä! :)

   Voi vitsi toi kuulostaa ihan huipulta! Tosi sulavasti osannu tuo bloggaaja sulauttaa yhteistyön blogiinsa sopivaksi! Just tollaset ideat on mun mielestä parhaimpia! Kiva kuulla, että munkin blogissa yhtestyöt pysyvät tasapainossa!

   Kiitos postausideasta! Mun onkin pitänyt jo iät ja ajat esitellä asuntoni blogissa, mutta sisustusjuttuja uupuu vielä pahasti! Sisustusyhteistyö voisi olla tosi avartava! Mä en vaan enää hirveän kauaa asu nykyisessä asunnossani, että en tiedä pitäiskö pohtia tuota uudestaan kun muutan pysyvämpään asuntoon. Laitan harkintaan! Kiitos kuitenkin huippuideasta ja ihanan pitkästä kommentista! <3

   Poista
 11. Tosi hyvä postaus! :) Sulla on aina kivoja postaus ideoita :)!

  VastaaPoista
 12. Kuten muutkin on jo todenneet, munkin mielestä tää oli kyllä hurjan hyvä ja perusteellinen katsaus yhteistyöaiheeseen! Oonkin miettinyt, miksei bloggaajat enempää avaa yhteistyökuvioitaan, musta tähän on tosi hyvä tuoda enemmän läpinäkyvyyttä - se lisää mun mielestä tosi paljon bloggaajankin uskottavuutta :) Musta yhteistyöpostaukset on kans kivoja, jos blogi ei oo niitä täynnä ja jos bloggaajasta näkee, että se seisoo yhteistyötuotteen takana ja on sitä mieltä, että se on oikeasti hyvä. :)

  VastaaPoista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.