Positiivinen psykologia - mikä on voimaeläimesi?

torstai 4. lokakuuta 2018

Pohjolan voimaeläin -kortit (Maaretta Tukiainen & Markus Frey)
Saatu pressikappaleena: Tuumakustannus

pohjolan voimaeläimet hyvinvointi psykologia blogiTänään vietetään eläinten päivää. Kaikessa upeudessaan eläimet ovat myös meidän hyvinvoitimme kirittäjiä (esimerkiksi kissan kehräyksen kuuntelu vähentää stressiä). Tässä postauksessa kirjoitan hieman positiivisesta psykologiasta ja siitä, miten Pohjolan voimaeläin -korteilla (tai muilla vahvuuskorteilla) voidaan tukea vahvuuksia ja voimavaroja. 

Positiivinen psykologia

Me ihmiset olemme melkoisia mestareita tarkastelemaan ympäristöämme ongelmalinssien läpi. Perinteinen psykologiakin on melko ongelma- ja sairauskeskeistä. Etsimme itsestämme sekä muista ihmisistä usein automaattisesti sairauksia, ongelmia ja huonoja puolia, joista eroon pääseminen vaikuttaa ainoalta avaimelta onneen. Usein voisimme kuitenkin hoitaa tilanteita ja ongelmia tehokkaammin kiinnittämällä huomiota omiin vahvuuksiimme ja valjastamalla niitä käyttöömme. Positiivinen psykologia keskittyy nimenomaan positiivisiin seikkoihin, luonteenvahvuuksiin ja niiden kehittämiseen. 

Koulumaailma on tyypillinen esimerkki alueesta, jossa positiivinen psykologia on paikallaan. Usein luokasta löytyy oppilas, joka syystä tai toisesta käyttäytyy impulsiivisesti ja häiritsee vauhdikkaalla ja äänekkäällä käytöksellään luokan työrauhaa. Tämä oppilas saa tyypillisesti kuraa niskaansa: jatkuvaa kieltämistä, torumista ja hänen ongelmallisten piirteidensä alleviivaamista. Ja kuten jokainen varmasti arvaa, pelkillä toruilla ei pitkälle pötkitä. Entä jos opettaja osaisikin auttaa oppilasta löytämään omat vahvuutensa ja ohjaisi tätä käyttämään niitä hyödyksi koulutyössä? Jokaisella oppilaalla on vahvuuksia. Vilkas oppilas saattaa omata vaikkapa erittäin loistavan mielikuvituksen, jonka ansiosta hän osaa myös tallentaa asioita muistiinsa erittäin tehokkaasti.

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja kehittäminen on aina eduksi. Etsi omat vahvuutesi. Ja ammattilaisen asemassa auta myös muita ihmisiä löytämään omansa.

Eläinkortit vahvuuksien tunnistamisessa blogiPohjolan voimaeläin -kortit

Oletko kuullut vahvuuskorteista? Ne ovat työkalu, jonka avulla vahvuuksia voidaan tarkastella ja ottaa puheeksi erittäin konkreettisesti. Pohjolan voimaeläin -korit ovat vahvuus- ja voimavarakortteja, joskin eläimellinen teema tekee niistä hieman erilaiset ja erityiset. Lapset ovat tyypillisesti erittäin innokkaita eläinten ystäviä, joten kortit voivat tuoda heille hyvin innostavan, voimallisen, kokemuksen omista vauhvuuksistaan. Toisaalta koin, että nämä kortit tarjoavat myös aikuiselle monitulkinnallisen ja syvällisen tavan tarkastella omaa itseä.

Miten käytän kortteja?
 • Itsen tutkiskelu & omien vahvuuksien löytäminen
 • Valitsen korttipakasta yhden tai useamman kortin, jotka kuvaavat minua parhaiten. Pohdin, missä asioissa nämä vahvuudet ovat tulleet elämässäni esiin viime päivinä. 
 • Jaottelen kortit sellaisiin, jotka kuvaavat minua, kuvaavat joskus minua tai eivät kuvaa minua lainkaan. Saatan myös tehdä kasan korteista, joiden vahvuuksia haluaisin itsessäni kehittää. Tämän jälkeen pohdin, mitä konkreettista voin tehdä kehittääkseni vahvuutta.


 • Voimavaroja ja työkaluja elämään
 • Pohdin minkälaisten haasteiden kanssa olen vastakkain. Mitä vahvuuksia ja voimavaroja tarvitsen niistä selviämiseen? 
 • Nostan pakasta päivittäin kortin tai useamman ja pyrin käyttämään vahvuutta päivässäni jollain tavalla. 

 • Kortteja voi käyttää myös ammattilaisena muun muassa näillä tavoilla. Psykologit ja terapeutit käyttävät usein vastaavia kortteja. Voit hyödyntää kortteja kuitenkin missä tahansa työssä, esimerkiksi opettajana tai muutoin lasten kanssa työskennellessä tai vaikkapa työpaikalla aikuisten kesken luomassa positiivista tunnelmaa.

  voimavara ja vahvuuskortit eläinkortit lapsilleTällä hetkellä korttipakasta puhuttelee mua eniten kortit kettu (neuvokkuus, selviän vaikeistakin tilanteista) ja mäyrä (omaperäisyys, luon itse oman polkuni), pääskynen (olemassaolon ilo, iloitsen elämästä) ja susi (sitkeys, pystyn venymään äärimmäisiin suorituksiin). Mikä eläin tai vahvuus kuvaa sua parhaiten? 

  Lähetä kommentti

  Instagram @jokiniemijulia

  © Fifty Ways. Design by FCD.