Roadtrip Norjaan - Meidän vinkit

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

parisuhde outfit fila blogi

Ostin Valtterille synttärilahjaksi matching colleget: Junkyard* & House of Brandon* (tosi suuri malli, suosittelen ostamaan koon pienemmän)

Kesän roadtrip-kausi alkaa olla ohitse, mutta ei ole yhtään liian aikaista alkaa haaveilemaan ensi vuoden reissusta. Nappaa talteen meidän parhaimmat vinkit Norjan roadtripille!


Ajaminen


Roadtripillä aikaa kuluu luonnollisesti runsaasti tien päällä. Lataa jo Suomessa puhelimeesi offline-kartat alueilta, jonne aiot matkustaa.


Varaudu Norjassa Suomea haastavampiin ajo-olosuhteisiin. Tiet ovat todella kapeita ja mutkaisia. Teihin tottuneet norjalaiset ohittelevat vauhdilla ja välillä eteen saattaa osua poro tai muu eläin. Norjassa liikennerikkomuksista seuraa korkeat sakot, joten pysy tarkasti sallitussa nopeudessa. Liikennettä valvoo siviilipoliisit ja uudet liikennekamerat, jotka mittaavat nopeuden jo kaukaa.

Meidän kokemuksen mukaan polttoaineasemat ovat melko harvassa. Pidä aina tankki aina vähintään puoliksi täynnä. Me tankattiin  dieseliä, joka oli välillä kalliimpaa, välillä saman hintaista kuin Suomessa. Kannattaa silti tankata auto täyteen jo Suomessa. 


Yöpyminen


Voit yöpyä mieltymyksesi mukaan teltassa, pakettiautossa, matkailuautossa, camping-alueiden pikkumökeissä tai hotelleissa/majataloissa. Me yövyttiin pakettiautossa, joka on mukavuudeltaan jotain teltan ja matkailuauton väliltä.

Pienen budjetin reissaaja yöpyy ilmaiseksi camping-alueiden ulkopuolella. Me valittiin yöpymispaikoiksi yleisillä vessoilla varustettuja levähdysalueita, joihin muutkin matkailijat jäivät yöksi. Muiden läsnäolo loi turvallisuutta. Yövyttiin myös camping-alueilla, silloin kun halusimme peseytymismahdollisuuden. Camping-alueet ovat usein maksullisia. 

Special yöpymisvinkki: Me palattiin Suomeen Kilpisjärven kautta. Kilpisjärvellä yövyttiin hyvin varustellussa kodassa (50 euroa/Tundrea), joka oli minusta kokemisen arvoinen yösija. 

roadtrip suomi ruotsi norja blogiskibotn pohjois-norja roadtrip matka blogiVessat & Pesytyminen

Vessa ja suihku - kaksi ylellisyyttä, joita tulet kaipaamaan reissussa. Norjassa matkailijoiden käyttämillä teillä on useita pysähdysalueita yleisillä vessoilla. Yleensä vessat ovat siistejä (avautuvat kortilla tai muulla vastaavalla systeemillä), mutta törmättiin kyllä sellaisiinkin kopperoihin, joiden sijasta valitsin mieluummin puskapissan. 

Camping-alueilla on suihkuja, jotka toimivat kolikkomaksua vastaan muutaman minuutin. Varaa mukaasi Norjan kruunuja kolikkoina ja valmistaudu hoitamaan suihkutoimet ripeästi. 

Saimme vinkin, että peseytimistiloja löytyy usein myös hiking-alueiden läheltä. 


Ruoka

Norjassa kaikesta saa pulittaa maltaita, myös ruoasta. Mun verkkokalvoilla paistaa edelleenkin mielikuva kuuden euron suklaalevystä (älä hanki Norjassa suklaan himoa).

Näin pääset halvalla: Osta kaikki ruoat etukäteen Suomesta. Jos ajat Ruotsin Haaparannan ohi/kautta, myös sieltä saat täydennystä edullisesti (joskin kuivaruokavalikoima oli täällä mielestäni heikko). Hanki myös trangia, jolla ruoan valmistus onnistuu reissussa.

Me ostettiin valmiiksi mm. isoja vesikanistereita, kuivaruokia (keittoja, pastoja..), nuudeleita, tonnikalaa, puuroa, mehukeittoja, smoothieita, välipalapatukoita, proteiinipatukoita, salamisnackeja, ja leipää.

Extreme vinkki: Sanotaan, että Norjassa kalaa tarttuu koukkuun jokaisella heitolla. Tapasimme roadtrippaajia, jotka valmisti ruoaksi itsekalastamiansa fisuja. Kaloilla voisi suurinpiirtein elättää itsensä roadtripillä.


pakettiautossa yöpyminen roadtrip

Raha


Huomaa, että Norjassa on käytössä oma valuutta (norjan kruunu). Pärjäät kuitenkin pitkälle kortilla ja euroilla, etenkin turistikauden aikana. Suihkut toimivat kuitenkin usein Norjan kruunuilla (kolikoilla), joten suosittelen hankkimaan näitä etukäteen. Voit nostaa rahaa automaateista Norjan puolella. Me vaihdettiin raha kuitenkin jo Suomen puolella Forex Bankissa. 

Meidän roadtrip tuli maksamaan kahdelta henkilöltä yhteensä 458 euroa.


Sää

Matkasta nauttiminen, säällä kuin säällä, on asennekysymys. Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan muovata matkan aikataulua ja reittiä säät huomioiden. Norjan kirkas vesi ja jäähuippuiset vuoret ovat ehkä maan upeinta antia ja maisemat ovat parhaimmillaan poutasäällä, jolloin sateet ja sumu eivät peitä vuoristoa alleen. Toisaalta vuoristoisen maaston ja meren yhdistelmänä sää voi vaihdella ihan muutamien kilomerienkin välillä. 


Lue myös postaukset Roadtrip Pohjois-Norjaan - Matkan reitti ja Rahapäiväkirja: Roadtrip Norjaan.

*= affiliate-linkki

1 kommentti

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.