Roadtrip Pohjois-Norjaan: matkan reitti

torstai 23. elokuuta 2018

Roadtrip Pohjois-Norjaan aurolla reitti
Roadtrip kesti 6 päivää ja 5 yötä. Neljä yötä nukuttiin pakettiautossa, yksi yö kodassa. Kilometrejä kertyi 2657 (kartta ei huomioi ihan kaikkia tekemiämme kurveja). 

Ajettiin ensimmäisenä päivänä Alajärveltä Tornioon (matkan varrella vaihdoimme rahaa Oulun FOREX bankissa), jossa yövyimme pakettiautoinemme abc:n pihassa. Yö oli ehkä vähän kuin villissä lännessä, tai villissä pohjolassa. 

roadtrip pakettiautolla norjaan blogiToisen päivän aamuna arvottiin suunnilleen entententtenillä lähdemmekö ensin länteen vaiko pohjoiseen. Piti valita kahdesta pienestä pahasta toinen: lähteä kohti houkuttelevia, mutta myrskyäviä Lofootteja vai junnata ensin Suomen pohjoisessa, jossa hyvällä tuurilla olisi edes hitunen poutaa. Lopulta Valtteri heitti suunnilleen u-käännöksellä pakettiauton kohti länttä. Ajettiin Ruotsin läpi ensin Norjan Narvikiin, jossa meidän oli tarkoitus viettää toinen yö. Ruotsin maisemat olivat oikeastaan harvinaisen puuduttavat, mutta uutuudenviehättyneellä mielellä olisin hehkuttanut tässä vaiheessa vaikka nuppineulan kokoista kukkulaa ja niin teinkin. Norjan puolella maisemat olivatkin sitten jo oikeasti hämmästeltävissä olevat. Kauniin illan ja vessapysähdyksellä kohtaamamme sympaattisen karavaanariammattilais-suomalaispariskunnan motivoimana ajettiin kuitenkin vielä hitunen eteenpäin. Yövyimme pienellä yleisellä vessalla varustetulla pysähdysalueella jossain keskellä ei mitään (= mun sanojen mukaan paikan nimen kohdalla olisi kartalla hyvinkin voinut lukea perseenreikä).

Vinkki pienen budjetin reissajille: Norjassa tien varsissa on paljon yleisiä vessoja sisältäviä pysähdysalueita, joihin autoilla tai matkailuautoilla liikkuvat usein pysähtyivät viettämään ilmaisen yön. 


pakettiautossa yöpyminen roadtripKolmannen päivän aamusta ajettiin Lofootteja ihan hitunen eteenpäin. Sateisen ja sumuisen sään vuoksi ei tullut kuuloonkaan, että horisontissa siintävistä vuorista olisi riittänyt kovinkaan paljon ihailtavaa näkökentälle asti. Koko reissun ajaksi oli luvattu samanmoista säätä. Päätettiin harjoittaa sääturismia ja suunnata auringon osoittamaan suuntaan, eli pohjoisempaan Norjaan. Ajettiin sisämaan vihreiden vuorien ja niistä tursuavien vesiputousten ja sateenkaarien läpi jäämeren rannikolle. Pysähdyttiin Skibotnissa, jossa oli ehdottomasti koko reissun huikeimmat maisemat. Kumpikin kaipasi suihkua ja ainakin minä hieman turvan tunnetta tasapainottamaan tienvarsiöitä, joten päädyttiin camping-alueelle (skibotn camping, tingitty 20€/yö). Uutuutta hohtava vessa, reilun kolmen minuutin suihku ja rauhallinen yö tuntuivat todella luksukselta. Norja näytti parhaimpiaan; tyyni ja lämmin ilta, turkoosina hehkuva meri ja jäähuippuiset vuoret sekä pinkin ja lilan väreissä vuorten taakse laskeva aurinko.


saana tunturi vaellus kilpisjärvi blogi

Neljäntenä aamuna ajettiin maisemareittiä. Käytiin pyörähtämässä Birtavarressa, joka ei kuitenkaan ollut tietyömailla ja tunneleissa jumittamisen arvoinen. Lähdettiin ajamaan kohti Suomen rajaa pysähtyen välillä ruokatauolla Rovijoen vesiputouksella. Ajettiin lopulta Suomen Kilpisjärvelle ja vaikka tässä vaiheessa kilometrejä oli vielä runsaasti edessäpäin oli olo jo todella kotoinen. Kiivettiin yhtäkkisesti Saanalle. Ei puhettakaan, että mulla olisi ollut mitään vaelluskenkiä omistuksessa saati mukana. Kiipesin nilkat pyörien ja kiroillen vuorotellen huonoa kuntoa ja vuorotellen sitä, että kyseiseltä reitiltä pitäisi jotenkin pyörähdellä alaskin. Erään naisen inspiroimana kävelin ylös kirjaimellisesti don't look back -meiningillä ja lopulta kipaisin alas ripeää tahtia nälän saattelamana. Tuuliselta Saanalta laskeutuessa lämmin majoitus alkoi houkuttamaan ja saatiin lopulta yösija Tundrean vuokraamasta kodasta (50 €/yö). Kodassa oli tulisijan lisäksi vessa, keittiö, patjat ja tähtivalaistus. Luksus! Iltapalaksi grillattiin luksusruokaa elikkäs makkaraa ja vaahtokarkkeja - maistui mahtavalta trangialla keitetyn pussiruoan jälkeen. Käytiin saunassa ja minuutin suihkussa. 

kilpisjärvi roadtrip blogiViidentenä päivänä ajettiin Suomea reilusti alaspäin. Koukattiin Ruotsin Haaparannan kautta. Haaparannasta saa nuuskan lisäksi myös herkkuja halvalla (täällä sijaitsee myös yksi maailman suurimmista karkkikaupoista, Candy World). Jäätiin yöksi Ouluntullin abc:n matkaparkkiin (5 €/yö).


Kuudentena päivänä tykitettii takaisin Alajärvelle.

Huikea reissu! Lisää reissutunnelmia blogissa myöhemmin! 

Lähetä kommentti

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.