Millainen mun ensimmäinen vuosi psykalla oli?

tiistai 14. elokuuta 2018


Toisen yliopistovuoden kynnyksellä on ehkä hyvä vetää yhteen fuksivuoden kokemuksia ja muistoja psykologian opiskelusta. Tiivistän postaukseen videon sisällön.

Opinnot
Yliopistoon mennessäni en ollut täysin lähtöviivalla, sillä mulla oli jo monta kurssia suoritettuna avoimessa yliopistossa. Olin suorittanut siellä psykologian perus- ja aineopinnot, tilastomenetelmien peruskurssin, spss -kurssin, akateemisen ruotsin sekä kirjoitusviestinnän perusteet. Jos avoimen opinnot kiinnostavat, lue postaus Miksi kannattaa opiskella avoimessa yliopistossa?.

Mun ekan vuoden yliopisto-opinnot olivat todella täynnä itsenäistä opiskelua kun taas kontaktiopetusta oli melko vähän. Koin itsenäisen opiskelun rennoksi ja koin, että mulla oli paljon vapaa-aikaa. Mulla oli aluksi jopa hieman huono omatunto tästä, mutta nyt olen oppinut ottamaan kaiken ilon irti yliopisto-opiskelun erilaisesta tyylistä.

Ensimmäisen yliopistovuoden aikana tein seuraavat opinnot (75 opintopistettä):

Sivuaineopinnot (näistä lisää myöhemmin):
Kasvatustieteen perusopinnot (25 op)
Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi (25 op, avoimen yliopiston kautta Itä-Suomen yliopistoon)

Psykologiaan liittyvät kurssit:
Tutustuminen psykologien työnkuvaan ja tutkimukseen - Mielenkiintoinen ja monipuolinen tietopaketti erilaisista psykologien työllistymismahdollisuuksista ja psykologiasta tieteenä.
Henkilökohtaiset työskentelyedellytykset (opiskelijoiden keskuudessa itkukurssi) - Valitsin pidemmän, vuoden kestävän, ryhmän, jossa kävimme läpi omia henkilökohtaisia teemoja muiden opiskelijoiden kanssa. 
Orientoiva harjoittelu - Lyhyt harjoittelu, joka ei sisällä vielä varsinaista psykologin työtä. Harjoittelussa seurataan ammattilaisen tekemää työtä ja osallistutaan asiakastilanteisiin siinä määrin kuin on mahdollista. Mä tein harjoittelun perheneuvolassa, jossa pääsin seuraamaan perheneuvolapsykologin, koulupsykologin, psykoterapeutin ja muiden perheiden kanssa työskentelevien työnkuvaa. Näin valtavasti, kokeilin uusia asioita ja opin enemmän kuin kirjoista. 

Muita kursseja:
Johdatus tilastotieteeseen - Jos olet opiskellut pääsykokeisiin tilastomatematiikkaa tai käynyt avoimessa tilastotieteen perusteet, tämä on piece of cake.
Akateeminen englanti - Eli mun vuoden pelottavin kurssi, koska englanti ei ole mun suurin vahvuus. Mutta selvisin ja vieläpä hyvin arvosanoin. 
Tieteen etiikka - Tein koska täytyi.
2 engannin e-moduulia; academic reading & academic vocabulary  (nämä unohdin videolta) - Jos tarvitset helppoja opintopisteitä, helpon tavan täyttää pakollisten kieliopintojen opintopisteitä, kielen mieleenpalauttelua ja tsemppausta ennen akateemisen englannin kurssia, nämä e-moduulit ovat ihan loistavia!

Bileet ja tapahtumat

Opiskelijoille järjestetään valtavasti erilaisia bileitä, tapahtumia ja ajanvietteitä. Kävin etenkin fuksivuoden alussa ja vappuna läpi melkein kaiken mahdollisen. Toki valitsin myös parhaat päältä ja jätin menemättä sellaisiin, jotka eivät mua niinkään napanneet. Joka tapauksessa vuosi oli tapahtumien osalta todella kokemusrikas ja nautin valtavasti menosta ja meiningistä. Opiskelijabileet päihittävät muut bileet 100-0.

Voit lukea vapun tapahtumista tästä postauksesta.

Mieleen parhaimpina jääneet kekkerit:
1) Stimuluksen vuosijuhlat - Fiini iltapukutapahtuma
2) Sillis - Eli vuosijuhlaa seuraava aamishengaily mysteerikohteessa. Muhun upposi lastenkutsuteema, joka sisälsi mm. singstaria, kasvomaalausta ja pomppulinnan. 
3) Amazing race - Kyseistä ohjelmaa jäljitteleveä seikkailu- ja kilpailuhenkinen opiskelijatapahtuma

+ liikuntakokeiluista twerkkaustunti ja muista tapahtumista pokeri-ilta

Muuta mieleen jäänyttä 
Aivotutkimukseen osallistuminen koehenkilönä.

Kaiken kaikkiaan fuksivuosi ylitti mun korkeimmatkin odotukset. Avoimen yliopiston opintojen ja välivuosina käydyn prosessin ansioista olin jo vakuuttunut, että yliopiston opinnot ja psykologin ammatti ovat minua varten. Ja näin koen onneksi myös ensimmäisen vuoden jälkeen. On kai ihan positiivista, että vuoden aikana tapahtui niin paljon kivoja asioita, ettei niitä saa mitenkään mahtumaan yhteen postaukseen. Tulevasta lukuvuodesta erityisen tekee se, että aloitan tekemään kandidaatin tutkielmaa, hui. 

Lue myös fuksi - kaikki mitä haluat tietää yliopiston aloittamisesta.

14 kommenttia

 1. Mielenkiintoista luettavaa!
  Miltä tuo 75 op lukuvuodessa tuntui? Itse yritän juuri laskeskella kuinka paljon opintopisteitä täytyisi saada kasaan ja miten jaoitella kandivaiheen opinnot ekoille vuosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tää kiinnosti! <3

   Mulle tuo 75 op tuntui tänä vuonna tosi sopivalta määrältä ja jopa kevyehköltä. Tää riippuu kuitenkin tosi paljon kursseista (toiset on tosi kevyitä, toiset työläitä) ja siitä, miten itsenäinen opiskelu sujuu. Mun sivuaineet, etenkin kasvatustieteen perusopinnot oli aika kevyttöisiä ja niiden suorittaminen sujui nopeasti. Psykologian opinnot vaativat mielestäni enemmän aikaa ja vaivaa. Kelan tukia ajatellen täytyy suorittaa 5 op/tukikuukausi, mutta noin muuten about 60 op vuodessa on hyvä vauhti.

   Mutta tosiaan saatte opinto-ohjaajalta ja tutoreilta hyvät opastukset opintojen kasaamiseen. Jos aloitat opinnot alusta, tutkinnon kasaaminen onnistuu aika yksinkertaisesti. Mä meen vähän omia polkujani, koska mulla oli tosiaan noita avoimen opintoja taustalla.

   Poista
 2. Hei, kiitos videosta! :) Olen kiinnostunut psykan avoimen opinnoista (etänä) ja siks kyselisinki sulta muunmuassa että ostitko kirjat itse vai lainasitko? Teitkö omia muistiinpanoja kirjoista? Kauanko kulutit aikaa tentteihin valmistuessa? Miten lähestyit englanninkielistä tenttikirjallisuutta? Ja koitko paineita tentteihin lukiessa eli haitko aina 4-5 suoritusta? Onko jotain muita vinkkejä joita haluisit antaa avoimen opiskelijoille, jotka pyrkii psykalle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit videosta! <3 Avoimen opinnot on kyllä ihan huikea mahdollisuus ja niitä kannattaa todellakin tehdä!

   Kurssimateriaalit vaihtuu kursseittain ja niitä on aika paljon. Jotkut käytetyimmät kirjat ovat myös aika kalliita. Mä lainasin kaikki ja suosittelen suakin lainaamaan. Aloittaessasi opinnot avoimessa voit tehdä myös tunnukset verkkokirjastoon, josta osa materiaalista löytyy kätevästi myös sähköisenä. Osa materiaalista on psykologisia artikkeleita, jotka löytyy netistä linkin takaa.

   Tein jonkinverran muistiinpanoja kirjoista. Etenkin silloin jos suoritin kursseja tenttinä. Kirjoissa on kyllä ihan valtavasti tietoa, mutta keskityin muistareita kirjoittaessani ihan vain sellaisiin pääkohtiin ja yleisiin linjoihin. Oppimistehtävää tehdessä saatoin tehdä ajatuskartan selkiyttämään ajatusta.

   Suoritin suurimman osan kursseista oppimistehtävinä ja mä tykkäsin siitä tyylistä enemmän. Oppimistehtävät vaatii kyllä aika paljon työtä, mutta on kiva saada ne alta pois omalla aikataululla ja tietäen mitä tekee. Tentteihin valmistautumiseen en ihan valtavasti aikaa käyttänyt. Lähinnä kävin annetun materiaalin läpi ja kertasin vaikeimpia/pääkohtia. Avoimen etätenteissä on myös kirjat mukana ja niihin tulee myös viitata. Materiaali on siis kaikin puolin käytössäsi myös tenttiä tehdessäsi ja sieltä voi tarkistaa vielä asioita tenttiin vastatessa. Aika on kuitenkin rajallinen ja tehtäviin kirjoitetaan esseemäinen vastaus, joten lukematta ei selviä huipputuloksiin, vaikka kirjat saakin olla vieressä. :D

   Oon huono englannissa, joten yritin hahmottaa keskeisen sisällön ja käytin kääntäjää. :D Jokaista sanaa ei tarvitse ymmärtää. Näistä tein yleensä jonkinlaista ajatuskarttaa tai muistaria avuksi. Mutta yllättävän helposti englannin kanssa pärjää jopa huonommillakin taidoilla.

   Mä en ottanut mitään paineita arvosanoista, enkä ota edelleenkään. Välillä kovalla työllä tuli huonompi arvosana ja välillä vähemmällä tosi hyvä, eli enemmän luotin omaan arviointikykyyn osaamisestani. Kurssien arvosana ei ole mielestäni mitenkään kovin tärkeä juttu. Neloseen oon kyllä jo tyytyväinen.

   Ja vinkkinä ainakin sellainen, että jos lähdet tekemään vaikkapa psykan perusopintoja niin kannattaa yrittää tehdä ennen yliopiston alkua tosiaan ne kaikki perusopinnot. Jos on vain muutama tehtynä niin saattaa joutua odottelemaan seuraavia kursseja. Helpompi siis jatkaa kun on yksi kokonaisuus kokonaan valmis. Ja kannattaa tietty aloittaa opintojen tekeminen heti ja yrittää saada ne pitkälti valmiiksi ennen mahdollisen pääsykoemateriaalin julkaisua, jotta voit sitten keskittyä siihen täysillä. Opinnot saattaa aluksi tuntua haastavilta ja tosi erilaisilta kuin aikaisemmin, mutta ei kannata säikähtää. Systeemiin tottuu kyllä pian ja opinnot valmistuu pikkuhiljaa!

   Toivottavasti osasin vastata kysymyksiisi! Tsemppiä opintoihin! <3

   Poista
  2. Ihana, kiitos kattavasta vastauksesta ja tsempeistä! :) Yks kysymys viel kurssien suorittamiseen liittyen: mistä syistä johtuen suoritit jotkut kurssit oppimistehtävinä ja toiset tenttimällä? Ja kumpaa suoritustapaa suosit jos materiaalina oli englanninkielistä kirjallisuutta? T. Huono enkussa myös :D

   Poista
  3. Mä suoritin kaikki ne kurssit oppimistehtävinä, jotka oli mahdollista niin suorittaa (nopeampaa, ei stressiä, opin enemmän). Jotkut kurssit (ainakin persoonallisuuspsykologia) oli mahdollista suorittaa pelkästään tenttimällä, joten suoritin ne sitten niin. Englanninkielistä kirjallisuutta sisältävät kurssit suoritin kyllä mielelläni oppimistehtävinä, koska silloin oli reilusti aikaa pureutua niihin kohtiin, jotka oli oppimistehtävän kannalta oleellisia eikä tarvinnut paniikissa yrittää ymmärtää. :D

   Poista
 3. Moi! Mulla on mietityttänyt noi vujut. Onko valmistautuminen vähän samanlaista kuin vanhoihin (ilman tanssihommia tietty) - mekon hankinta, meikin ja kampauksen suunnittelu? Kuinka paljon vujuihin saa uppoamaan rahaa ja oisko sulla mitään opiskelijabudjetille sopivia vujuvinkkejä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ei oo ollenkaan yhtään niin kallista puuhaa kuin vanhoihin valmistautuminen. Vujuille "sisäänpääsy" maksoi muistaakseni n. 80-90 euroa ruokineen, mulla oli vanha mekko, kaveri jeesasi kampauksen teossa ja tein itse meikin. Eli varmaan hieman yli 100 euroa kului mulla tuohon.Jotku panostaa enemmän varaamalla esim kampaajan ja ostamalla uuden mekon. Mekko voi kuitenkin hyvin olla vaikkapa vanha yo-mekko tai muu jo kaapista löytyvä siisti ja tarpeeksi pitkä.

   Poista
 4. Mooikka! Stimpan fuksi täällä miettii, että miten toi Henk.kohtaiset työskentelyedellytykset eroaa siinä puolen vuoden ja vuoden kurssissa? Kenelle sä suosittelisit pitempää kurssia ja saako kurssista sit eri määrän noppia kuin lyhyestä? Kiinnostais tuo vuoden kurssi itseä, mutta mietin riittääkö aika kuin aineopintoja + muita yleisopintoja pitäis myös käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Sekä pitkästä että lyhyestä kurssista saa saman verran noppia. Lyhyessä kurssissa käydään asiat tiivimmällä tahdilla ja siihen kuuluu myös kotona tehtävää. Pitkään kurssiin mahtuu enemmän sisältöä ja se suoritetaan vain olemalla läsnä. Suosittelen kyllä pitkää kurssia kaikille siinä mielessä, että sieltä saa myös hyviä vinkkejä erilaisiin harjoituksiin yms, joita voi sitten hyödyntää omassa ammatissaan. Tietysti myös vuosi mahdollistaa hyvän tilaisuuden sen oman vaikean asian perinpohjaiseen käsittelyyn ja itsen tutkiskeluun. Toki lyhyestäkin kurssista saa varmasti paljon irti. Kyllähän tuo pitkä kurssi on vähän vaivalloinen kun se roikkuu mukana kuukaudesta toiseen, mutta toisaalta tapaamiset sovitaan tosi joustavalla aikataululla ja niihin ei tarvi hirveästi valmistautua.

   Poista
 5. Hei!

  Olen itse kohta suorittamassa tuota persoonallisuuspsykaa perusopinnoista. Voisitko kertoa, minkälainen tämä monivalintatentti oli? Kysyttiinkö esim. enemmän teoriaa vai kenties henkilöiden nimiä? Jotenkin hassua, että kurssista on monivalintakoe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Mulla oli sekä perus- että aineopintojen persoonallisuuspsykat esseetentteinä (suoritin avoimessa yliopistossa, joten se luultavasti vaikutti), joten mulla ei ole omaa kokemusta monivalintatenteistä. Oon kuitenkin kuullut, että monivalintatenteissä on kysytty aika pikkutarkkojakin juttuja kuten juurikin henkilöiden nimiä yleisempien kysymysten lisäksi.

   Mun mielestä monivalintakokeet on typeriä tälläisissä kursseissa. Toki ne on varmasti helpompi tarkistaa.

   Tsemppiä tenttiin! <3

   Poista
 6. Hei! Oon ite valmistunut just lukiosta ja päätin pitää välivuoden koska en tiennyt todellakaan mitä haluisin opiskella. Nyt pikkuhiljaa kesän aikan mulle on alkanut selviintyy, että psykologia on oikeasti ainut sellanenna mmatti ja opinto mikä kiinnostaa ja ois mun juttu. Oon nyt lueskellut sun blogia ihan innoissaan. Yksi kysymys ois. En kirjoittanut psykologiaa lukiossa, niin vaikuttaako se mitenkään hakuprosessiin? Kävin lainaamassa oppikirjat jo kirjastolta :D Annat tosi paljon motivaatiota <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ihan mahtava juttu ja huippua, että oon pystynyt antamaan hieman motivaatiota! <3 Peli ei ole menetetty, vaikket ole psykaa kirjoittanutkaan. Siitä saa toki pisteitä haussa (tai vaihtoehtoisesti pisteet tulee toisesta ainereaalista, mutta siitä ei voi aivan yhtä korkeita pisteitä saada). Mä en loppujen lopuksi tehnyt yo-tuloksillani yhtään mitään vaan pääsin sisään pelkillä pääsykoepisteillä. Psykan pääsykokeet kuitenkin ovat uudistumassa kahden vuoden sisällä, joten kannattaa pitää niitä silmällä!

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.