Fuksi - kaikki mitä haluat tietää yliopiston aloittamisesta

torstai 9. elokuuta 2018

vappu psykologia
Toivepostaus
Postaus perustuu kokemukseeni Jyväskylän yliopistosta & psykologian opiskelusta

Yliopistossa opiskelu - miten pääset vauhtiin? 

Yliopistossa opiskelu poikkeaa aikaisemmista opinnoista mielestäni eniten seuraavissa asioissa: 1) Sinulla on opintojesi ja aikataulutuksen suhteen erittäin paljon valinnanvaraa. Voit muokata paletista ihan omannäköisesi. 2) Yliopistossa ei juurikaan eletä normaalin arkirytmin (= koulua joka päivä klo 8-15) mukaista elämää. Luentoja ei ole välttämättä päivittäin ja opiskelu painottuu enemmän itsenäiseen työskentelyyn. Mulla on ollut esim. viikkoja, jolloin mulla on ollut vain pari tuntia kontaktiopetusta. 3) Yliopistossa ei ole niinkään perinteisiä läksyjä. Opintopisteet hankitaan yleensä tenttimällä tai kirjoittamalla oppimistehtävä/tehtäviä.

Opintojen aloittaminen saattaa tuntua kaoottiselta, kun kukaan ei enää vahdi ja puske sinua eteenpäin samalla tavalla kuin aikaisemmin. Anna itsellesi aikaa tottua uudenlaiseen rytmiin ja opiskelutapaan. Kysy tarvittaessa apua vaikkapa opinto-ohjaajalta tai tutorilta. He ovat sinua varten. 

TO DO

Ilmoittaudu kursseille.
- Yleensä fuksit saavat apua opintosuunnitelman tekemisessä ja ensimmäisille kursseille ilmoittautumisessa, joten sinun ei tarvitse murehtia näitä asioita yksin. Opinto-oppaasta löytyy kuitenkin kattava ja helppolukuinen lista opinnoista, joista sinun tulee koostaa tutkintosi. Jyväskylän psykologian opinto-opas löytyy täältä.

Selvitä mitä sinun tulee tehdä saadaksesi kurssit suoritettua. Ohjeet kurssien suorittamiseen kerrotaan yleensä ensimmäisellä luennolla, mutta ohjeet löytyvät myös netistä. 
- Yleensä kurssi suoritetaan käymällä luennoilla (tarkista onko luennot läsnäolopakollisia vai voiko luentotallenteet katsoa verkosta) ja tenttimällä/tekemällä oppimistehtävä. Toki osa kursseista on hyvinkin erilaisia.
- Aloita heti kirjaston käyttäminen ja hanki kursseille tarvitsemasi kirjat ajoissa. Välillä kirjoja saa jonottaa kauan.

Tutustu mahdollisiin sivuaineisiin jo ennen yliopiston alkua tai heti sen alkaessa. Usein sivuaineiden opiskelu aloitetaan jo ensimmäisenä opiskeluvuotena, joten niistä on hyvä olla edes hieman kärryillä.
- Psykologin tutkintoon kuuluu sivuaineina kahden oppiaineen perusopinnot tai yhden oppiaineet perus- ja aineopinnot.
- Psykologian alalla sivuaineiden valinta ei välttämättä määritä mitenkään karkeasti esimerkiksi tulevia työtehtäviäsi. Valitse aineet, jotka sinua kiinnostaa ja joista ajattelet hyötyväsi tulevassa ammatissasi.
- Voit selata Jyväskylän yliopiston valinnaisia opintoja täältä.
- Teen myöhemmin postauksen omista sivuaineistani & ystävieni sivuaineista. Pidä tämä mielessä, jos haluat kuulla lisää aiheesta.

Pidä kiinni aikataulusta ja käytä kalenteria! Lukujärjestys saattaa olla hyvinkin vaihteleva viikosta toiseen. Lisäksi sinun kannattaa opetella aikatauluttamaan itsenäinen opiskelu järkevästi alusta alkaen. 

Opiskelijabileet - mennäkö vai eikö mennä?

Käsi ylös, kuinka moni on kuullut korkeakoulujen viikko tolkulla kestävästä biletyksestä? Bileitä toki on (etenkin fuksivuoden alussa), mutta useat biletarinat ovat hitusen liioiteltua urbaanilegendaa. Mene ehdottomasti mukaan, vaikket kokisi olevasi valtakunnan suurin bilettäjä. Opiskelijabileet ja tapahtumat ovat mitä loistavin mahdollisuus tutustua uusiin opiskelijakavereihin ja ylipäätään hankkia ystäviä. Yliopistossa ei ole enää niin ryhmäytynyttä meininkiä kuin aikaisemmissa opinahjoissa, joten vapaa-ajan tapahtumat ovat niitä harvinaisia mahdollisuuksia verkostoitua. Lukuvuoden alkuun on varattu reilusti aikaa tutustumiseen ja ylipäätään opinnot käynnistyvät syksyllä melko lempeästi. Ehdit kyllä opiskellakin! 

Huom! Kaikki tietää, että korkeakouluissa kyllä alkoholi virtaa. Opiskelijabileisiin ja -tapahtumiin voi kuitenkin mennä myös täysin päihteettä, vesilinjalla. Olen mm. itse pelannut monet kerrat juomapeliä vesikannun kera ja tanssinut yömyöhään veden voimin. Mene mukaan myös, vaikka kokisit olevasi ujo ja hiljainen. Oman kokemukseni mukaan yliopiston bileissä ja tapahtumissa on tilaa ihan kaikille.

Huom! Bileiden lisäksi yliopistossa järjestetään myös paljon muuta aktiviteettia. On muun muassa erilaisia liikuntakokeiluja (Mä testasin twerkkausta) ja peli-iltoja (Lautapelejä ja korttipelejä. Kerran olin pokeriturnauksessa). Valinnanvaraa on!

+ Hanki hyvä nettiyhteys ja nopeat sormet, sillä joihinkin tapahtumiin ilmoittautuminen on suorastaan nopeuskilpailu! :D 

31880625_1875184232506004_6816620420289003520_n
Hanki nämä koulutarvikkeet ennen yliopiston alkua

Läppäri (tai tabletti) - Suuri osa luennoista, opiskelumateriaalista ja tehtävistä löytyy sähköisistä oppimisympäristöistä tai opiskelijoille välitetyistä tiedostoista. Tehtävät ovat pääosin tekstinkäsittelyohjelmilla tehtäviä esseitä. Lisäksi useat opiskelijat suosivat muistiinpanojen tekemisessä läppäriä tavallisen paperi-kynä -systeemin sijasta, sillä luennoiden informaatiotulva on nopeampi tallentaa sähköisesti. Tietenkin yliopistojen atk-tiloissa on käytössä tietokoneita, mutta opiskelu sujuu mielestäni käytevämmin ja paikasta riippumattomammin omalta läppäriltä. Panosta kevyeen läppäriin, jonka akku kestää hyvin luentojen ajan. Läppärin lisäksi mulla oli käytössä myös vihkoja, joihin tykkäsin tiivistää muistiinpanojan sekä ohut kansio, jossa säilytin tulostettua materiaalia.

Kalenteri - Jos et tykkää kännykän kalenterista, hanki konkreettinen kalenteri. Kalenteri helpottaa huimasti asioiden muistamista ja aikataulussa pysymistä.

Reppu on yliopistossa edelleen käypä. Monet tosin suosivat esimerkiksi oman ainejärjestön kangaskasseja läppärin kuljettamiseen. Kirjoja ei tarvitse raahata mukana, ellet tarvitse niitä itsenäiseen opiskeluun.

+ Oletko kahvin tai teen lipittäjä? Termosmukissa lämpimän juoman kuljettaminen luennoille onnistuu kätevästi.

Huolehdi myös näistä

Hoida virallisuudet pois alta: ilmoittaudu läsnäolevaksi lukuvuodelle, tilaa opiskelijakortti tai hanki sen mobiilisovellus, liity omaan ainejärjestöösi ja hae Kelalta tuet (opintotuki + yleinen asumistuki, jos olet siihen oikeutettu).

Harkitse opintolainaa. Tämä laina jos mikä on järkevää ottaa!

Onko sinulla jo katto pään päällä? Yritä hankkia itsellesi opiskelija-asunto tai vaikkapa soluasumus. Jyväskylään muuttava, hyödynnä esim. tämä asuntopalsta
- Hanki asumuksesi mukaiset menopelit. Tarvitsetko bussikortin? Vai pääsetkö sutuuttamaan paikasta toiseen pyörällä? Hanki pyörään järeät lukitukset tai menopeli, jota kukaan ei varasta. Tsekkaa mun vaaleanpunainen pyörä, joka ei kelpaa varkaille.


Nauti opiskelijan etuuksista

Kuten älyttömän hyvästä ja halvasta opiskelijalounaasta. Jyväskylässä opiskelijalounaan saa hintaan 2,60 €.

Jyväskylässä (ja muuallakin) monet ravintolat, kaupat ja muut tarjoavat palveluitaan ja tuotteitaan opiskelijalle edullisemmin. Katso lista opiskelija-alennuksista sekä Frankin että ainejärjestösi sivuilta.

Jos rakastat liikuntaa, hyödynnä korkeakoululiikunnan palveluita halvalla.

YTHS:n terveyspalvelut ovat saatavillasi. Käy ainakin hammaslääkärissä! Ensimmäinen hammaslääkärin tutkimuskäynti on ilmainen. Myös suuhygienistien tekemät tarkastukset ja hoidot ovat ilmaisia.


Ennenkaikkea, nauti elämäsi mahdollisesti parhaimmasta vuodesta täysin siemauksin! Jos kohtaat minkä tahansa ongelman,  kysy apua. Kysyvä ei tieltä eksy!


p.s. Jätä kysymys kommenttiboksiin, jos jotain jäi epäselväksi.
p.p.s. sua saattaa kiinnostaa myös postaukset ensimmäinen syksy psykalla - snäppikuulumiset ja millainen mun eka opiskelijavappu oli.

p.p.s. lisää vinkkejä tulevalle fuksille löydät ystäväni blogista täältä.

11 kommenttia

 1. Kiitti postauksesta! Haluatko paljastaa jo mitä sivuaineita olet valinnut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli jotain hyötyä! <3 Voin paljastaa. Valitsin kasvatustieteen (siltä varalta, että hankin psykologian aineopettajan pätevyyden) ja lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin (avoimen yliopiston kautta Itä-Suomen yliopistosta, oli ihan loistava).

   Poista
 2. Tää oli tosi mielenkiintonen postaus lukea ihan tällaisellekin, joka ei opiskele yliopistossa! :)

  VastaaPoista
 3. Todella hyödyllinen ja mielenkiintoinen postaus! Kiitos tästä.
  Ja postaus psykan opiskelijoiden sivuaineista kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, kiitos! <3 Ja sivuainepostaus on valmistumassa!

   Poista
 4. Heippa!🙂 Oon kans miettiny, että haen psykologiaa opiskelemaan. Haluaisin kuulla sun kokemuksen/mielipiteen asiasta liittyen englannin kielisiin materiaaleihin. Onko niitä kuinka paljon psykologiaa lukevilla? Pärjääkö siellä vaikka ei olisi niin hyvä englannin kielessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kyllähän meillä on jonkin verran englanninkielisiä materiaaleja, mutta niiden kanssa kyllä todellakin pärjää. t. erittäin huono englannissa :D Niitä voi kuitenkin käydä kotona läpi just siihen tahtiin kun pystyy ja käyttää vaikkapa jotain kääntäjää apuna vaikeissa kohdissa.

   Poista
 5. Okei, kiitti kun vastasit! Oon aloittanut kehityspsykologian ekaa kurssia avoimessa ja tuntuu että englanti tökkii ja pahasti. Tai sitten täytyy hyväksyä se että se tulee vaatimaan multa paljon aikaa jos päätän opintoja jatkaa avoimessakaan. Vaikka eka kirja kait se vaikein on. Mutta mukavaa syksyä ja tsemppiä opiskeluihin!

  VastaaPoista
 6. Heippa! Miten koit ryhmäytymisen ja ystävien löytämisen fuksivuonna kun takana oli jo paljon opintoja avoimen puolella? Tästä olisi kiva saada myös vaikka video! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Meidät jaettiin aluksi tutor -ryhmiin sellaisten opiskelijoiden kanssa, jotka oli opinnoissa samassa melko samassa vaiheessa. Täältä tarttui jo joitain ystäviä mukaan, vaikka omassa ryhmässä suurin osa ryhmäni opiskelijoista asui muualla ja käy paikalla pakon edestä/heitä ei muuten oikein näkynyt tms. Muuten yliopiston alussa on todella paljon bileitä, tapahtumia, ryhmäytymistä, joissa toisiin tutustuminen on helppoa. Hyvin löysin ystäviä ja ryhmäydyin, vaikka olen opinnoissa mennyt ihan omia polkujani! :D Kiitos vinkistä, teen ehdottomasti tästä videon!!

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.