Tilastomatematiikan tehtäväpaketti - sisältö, hyödyt, vinkit?

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

psykologian pääsykoe tilastomatikka

Tällä hetkellä pääsekoetuotteideni "nettikaupassa" (linkki) on kaksi erilaista tuotetta, tilastomatematiikan monivalintapaketti ja tilastomatematiikan tehtäväpaketti. Monivalintapaketti, 100 monivalintakysymystä ei paljon esittelyitä kaipaa, mutta tehtäväpaketti sen sijaan on paljon mysteerisempi kokonaisuus. Mitä tehtäväpaketti oikeasti sisältää?

Kuvat puhuu tässäkin tapauksessa enemmän kuin sata sanaa. Pari päivää sitten konkretisoin tehtäväpaketin ulkomuotoa instastoryssa (jjjuliaeveliina). Jos skippasit esittelykierroksen, tässä asiat pysyvämmässä muodossa eli blogipostauksessa: 

fifty ways julia jokiniemi tilastomatematiikan tehtäväpaketti blogi

Tilastomatematiikasta tulee mieleen matematiikka ja matematiikasta laskut. Tilastomatematiikan tehtäväpaketista tulee kaiken logiikan mukaan ensimmäisenä mieleen matemaattiset laskutehtävät? Todellisuudessa tehtäväpaketti on vähän muutakin.

Ylhäällä kuva tehtäväpaketin ensimmäisestä tehtäväsivusta, jonka täytin esimerkiksi. 

Millainen tilastomatematiikan tehtäväpaketti on?
 • Tilastomatematiikan pääsykoekirja ja (Jyväskylän & Joensuun) psykologian pääsykoe koostuu suurimmaksi osaksi teoriatiedosta. Laskut ovat olleet kokeessa tyypillisesti alakynnessä. Näin ollen myös tehtäväpaketti painottuu teoriaan.
 • Toki tehtäväpaketissa on myös jonkinverran laskuja. Pyrin tekemään jokaisesta aiheesta  (kaava tms) vähintäänkin yhden laskun, jotta tehtäväpaketin tekijä voi testata osaamistaan jokaisessa erityyppisessä laskutehtävässä. Ideltaan tai luvuiltaan paljon kummemmiksi laskutehtävät eivät tästä muutu, sillä kokeen laskimettomuus rajoittaa tehtäviä. 
 • Teoriakysymykset koostuvat pitkälti esimerkkikuvan mukaisista taulukkomuotoisista kysymyksistä tai avoimista kysymyksistä. Itse kannatan tehtäväpaketeissa nimenomaan tällaista visuaalista jaottelua, joka tukee myös visuaalista oppimista/muistamista. 
 • Paketin tehtävät käyvät läpi lähestulkoon kaikki kirjan asiat eli käytännössä tehtäväpaketin tekeminen vastaa sitä, kun joku (kirjaan perehtynyt henkilö) kyselisi sulta koko kirjan läpi. Osaatko vastata?
 • Paketissa on yhteensä 50 sivua.
 • Itse koin pääsykokeisiin opiskellessani tehokkaimmaksi menetelmäksi tällaiset muistista tuottamisen tehtävät, joiden avulla osaamista todella testaan. 
  • Saat osviittaa osaamistasostasi. Mitkä asiat ovat hallussa, mitkä eivät?
  • Saamani palautteen mukaan tehtäväpaketti on auttanut huomaamaan myös sellaisia asioita kirjasta, joihin ei ole itse kiinnittänyt sen kummemmin edes huomiota. Esimerkiksi ensimmäinen kirjan kappale vaikuttaa niin helpolta, ettei siihen ole tosiasiassa välttämättä kiinnittänyt riittävästi huomiota


tilastomatikka blogi

Kuinka ottaa kaikki hyöty irti tehtäväpaketista?

1. Jos tilastomatematiikan aiheet ovat sulle vielä uusia, voit opiskella kirjan sisällön tehtäväpaketin avulla (katso vastaus kirjasta ja täydennä). Paketti toimii samalla iskulla myös jäsentävänä muistaripohjana, josta voit myöhemmin opetella ja tarkistella asioita.
TAI, mielestäni tehokkaampi keino
2. Opiskele ensin kappaleen/kirjan sisältö huolella. Ota tyhjä tehtäväpaketti ja yritä vastata siinä esitettyihin kysymyksiin oman muistisi pohjalta. Vastaa niin moneen kysymykseen kuin ikinä osaat ja tarkista lopuksi kirjasta vastaukset, joita et muistanut.
 •  Käytä visuaalisia keinoja: Käytä värejä, piirrä nuolia, piirrä vastauksiin kuvia muistivihjeiksi (katso keskimmäisestä kuvasta esimerkkini)
 • Merkitse asiat, joihin et muistanut vastausta tai kohdat, jotka koit vaikeiksi. Palaa myöhemmin testaamaan, oletko oppinut nämä asiat. Itselle helppojen asioiden kertaamiseen on turha käyttää liikaa aikaa, kun ajan voi hyödyntää nimenomaan myös niiden vaikeimpien asioiden opettelemiseen.
 • Kuten jo sivusinkin, tehtäväpaketista muovautuu lisäbonuksena myös muistarit koko kirjasta. Tee paketti siis huolella.
 • Hyödynnä koko tila: keksi omia esimerkkejä, avaa itsellesi vieraita käsitteitä vielä enemmän, lisää muita tekemiäsi huomioita.

Kurkkaa myös muut tilastomatematiikkaan liittyvät postaukseni:

Tällä hetkellä omat tunnelmani ovat myös hyvin "pääsykoepainotteiset" sillä opiskelen Jyväskylän psykologian pääsykoeartikkelita. En suinkaan hae uudestaan kouluun, vaan tällä hetkellä toteutuksessa on artikkeleita koskeva monivalintapaketti. Tälläinen "pääsykoekevät" tällä kertaa. Ollaan yhteyksissä! <3 

6 kommenttia

 1. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

  VastaaPoista
 2. Milloin artikkeleiden monivalintapaketti valmistuu :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa vielä tarkkaa aikaa, mutta mahdollisimman pian tietysti pyrin julkaisemaan! Voiton puolella on jo paketti. Nappasin vaan juuri itselleni oksennustaudin, jonka takia en ole pystynyt muutamaan päivään käyttämään tähän tehokkaasti aikaa. :(

   Poista
 3. Hei miten ylläpidit tilaston teoriaa kun artikkelit julkastiin? Haen toista kertaa tosissani ja viime vuonna tilaston kertaus lipsui kun artikkelit tuntuivat vievän niin paljon aikaa ja lopulta sitten kompastuin mokaani kun aliarvioin tilaston teorian osuutta :D minkä tavan tai rytmin koit siis tehokkaimmaksi teorian osalta? Tavoitehan nyt tietysti on että kuka vaan voi kysyä mitä vaan kirjasta ja tiedän siihen vastauksen. Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkaisen tästä kertaamisaiheesta vielä oman videon ja postauksen, josta kannattaa sitten tulla vielä kurkkimaan neuvot, jos en saa tässä kommentissa tarpeeksi tehokkaasti vastattua.

   Mä kertasin tilastomatematiikkaa pääosin kysymyskorttien avulla. Olin tehnyt jokaisesta käsitteestä, kaavasta, luvusta, teorian aiheesta pienen kortin, jossa toisella puolella oli kysymys ja toisella vastaus. Arvoin joka ilta muistaakseni noin kymmenen tälläistä kysymyskorttia tilastomatematiikasta (myös artikkeleista) joihin yritin vastata ja näin kävin tilastoa minimaalisesti läpi joka päivä. Lisäksi jossain vaiheessa kävin kirjan läpi siten, että kirjoitin aina yhdestä kappaleesta paperille niin paljon asioita kuin muistin ja tarkistin sitten ne, mitä en muistanut. Lisäksi sain valmennuksesta + ostin vielä ulkopuolisilta monivalintakysymyksiä joihin vastailin vähän väliä.

   Loppujen lopuksi kertasin tilastomatematiikkaa artikkelien kanssa samaan aikaan enää tosi minimaalisen määrän. Suurimman osan ajasta käytin artikkeleihin, ehkä about yhden puolikkaan päivän viikossa tilastoon. Tuo kysymyskorttimenetelmä oli kyllä mulle todella sopiva päivittäiseen kertaukseen! Tilastomatematiikassa (etenkin teoriassa) on kyllä myös todella ratkaisevaa tietoa pääsykokeiden kannalta, joten jollain tavalla sitä kannattaa mielessä ylläpitää loppuun saakka.

   Toivottavasti sait tästä jotain irti! Tsemppiä!

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.