Viikko Ylläksellä - double date

torstai 22. helmikuuta 2018

ylläs blogi 7

Jos olisin tehnyt uudenvuodenlupauksen, olisin luvannut kuorruttaa elämääni kokemuksilla, joille ei ole pariin vuoteen ollut aikaa tai omatuntoa. Kappas vain, koko vuosi pyörähti käyntiin tälläisellä hyvän mielen reissulla.

Varattiin vähän viime tipassa mökki Ylläkseltä ja toteutettiin kunnon double date -teemaloma. Jaettiin mökki entisen naapuripariskunnan kanssa, pojat siis ystävystyneet saman opiskelupaikan tiimoilta. Siellä me pariskunnat sitten vuoropäivin kokattiin toisillemme ruoat ja muuten vietettiin päivät yhdessä erilaisien aktiviteettien parissa. Lappilomat ovat yleensä sataprosenttisesti laskettelua, mutta tähän lomaan mahtui vähän laajempi kirjo elämyksiä. 

Reissu tietysti alkoi mukavalla yhdeksäntuntisella ajomatkalla, jonka varrella poikettiin myös ulkomailla, Haaparannassa. Minä en suinkaan nuuskaa hamstrannut, vaan silmät kiiluen kolusin herkkuvalikoimaa. 
ylläs blogi 5

Kaikki ajomatkat kyyläsin poroja ojan pientareilta ja kohteessakin höpöttelin elukoista sen verran taukoamatta, että mut kuskattiin viikon aikana kolmesti johonkin porokohteeseen. :D Porojahan löydettiin Aurinkotuvalta, Jounin kaupan vierestä sekä Kotijänkän Kotieläinpihalta.

ylläs blogi kotijänkhän kotieläintila

Ja tästä päästäänkin mukavasti seuraavaan aiheeseen, Kotijänkän Kotieläinpihaan. Olin pakannut hiihtokamppeet mukaan, vaikka tuota lajia toteutan lähinnä hampaat irvessä. Lopulta ajattelin, että mitäs suotta mä menen hiihtoladulle tuskailemaan, kun lomalla voi tehdä mieluisiakin asioita. Ilmoitin, että muiden hiihtäessä mut voi kipata kotieläinpihalle ja viihdyn paremmin kuin hyvin. Yllättäen idea sai sen verran vihreää valoa, että menimme sitten koko konkkaronkan voimin katsomaan eläimiä.

Kotieläinpiha oli sataprosenttista eläinterapiaa. Piha-alueella oli muutamia perinteisiä kotieläimiä ja sitten niitä ehkä vähän omituisempia, kuten kameli. Mistä lähtien Lapissa on pidetty kotieläiminä kameleita? :D Kahvilassa oli myynnissä leipää, jolla pihan eläimiä sai syöttää. Tämä ensinnäkin oli jo mulle tosi elämyksellistä. Kaikki eläimet olivat todella tottuneita ihmiseen ja pihan koirat esimerkiksi kulki mukana portilta aina autolle asti. Mä hehkutin eläimiä ennen, mutta vielä enemmän jälkeen reissun. Kaikista lasketteluista, kylpylöistä ja muista huolimatta Kotijänkän Kotieläinpiha oli mun reissun kohokohta ja suosittelen sitä lämpimästä lapsiperheille mutta ihan yhtälailla tällaisille muillekin eläinfaneille.

ylläs blogi

Kissa, koira, kani, lammas, kameli.. Mikä ei kuulu joukkoon? Oltiin niin huvittuneita tuosta kamelista, että paikan päälle piti mennä todistamaan jo ihan vain sen olemassaolo. Enpä ollut aikaisemmin päässyt kamelia syöttämäänkään. Lopulta tein eläimen kanssa ehkä turhan läheistä tuttavuutta, nimittäin kameli aukaisi suun ammolleen ja yritti napata mun pipon (ja kenties myös pääni) kitaansa. Sain matkamuistoksi kasapäin kamelin kuolaa.

ylläs blogi 2 ylläs blogi 1

Reissun kohokohdan huomaa myös muistikortin sisällönanalyysistä. Jostain syystä käteen jäi aika eläinpitoista kuvaa ja videota.

ylläs blogi loma

Ylläksen kirpsakat talvimaisemat olivat ihan sanoinkuvaamattoman upeita. Kaikki automatkat paikasta toiseen olin silmät sydänemojeilla ja räpsin kuvia joka kulmasta. 

ylläs ylläs snow village

Jossain Ylläksen ja Levin välimaastossa sijaitsee lumesta tehty hotelli, Snow Village. Hotelli muovataan uudestaan joka vuosi ja tämän vuoden Game Of Thrones -teema oli ilmeisesti onnistunut vetämään puoleensa rutkasti ulkomaalaisiakin turisteja. Jäähotellissa yöpyminen on ehdottomasti mun extreme bucketlistillä, mutta ainakin kokemus on jo yhden askeleen tutumpi. Yleisöä varten oli siis nikkaroitu muutamia erilaisia jäähotellihuoneita silmien iloksi. Hotellihuoneiden lisäksi lumirakennelman sisällä oli vaikka minkälaista muuta jäätaideteosta ja teemahuonetta. Löytyi jääravintola ja jääbaarikin. 

ylläs laskettel

Ylläsreissun päätarkoitus oli laskettelussa ja hankittiin muistaakseni kolmen tai neljän päivän rinnelippu. Nuo päivät noudattivat samaa kaavaa; aamupala, aamumäki, ruoka, iltamäki, sauna. Yksi päivä oli säiden puolesta todella upea ja tottakai juuri silloin päätin jättää kameran pois rinteistä. Toisina päivinä olikin sitten niin paljon lunta ja tuiskua, että alastulo oli välillä aikamoisen työn takana. Pahimpana päivänä kaaduin reissun ensimmäiset ja viimeiset kaatumiseni kaikki yhden laskun aikana.  Mähän siis tajusin vasta viime Ylläksen reissulla, etten ole koskaan edes oppinut laskemaan kunnolla suksilla kun ei koti-ilmansuuntieni pikkumäissä ehdi alastulon aikana suunnilleen edes jarruttaa. Onneksi jotain taitoja oli kuitenkin pääkoppaan tarttunut edelliseltä reissulta.

ylläs kokemuksia blogiReissulla tuli kurottua kiinni saunattoman saunakiintiö, sillä reissulla otettiin löylyjä ihan jokaikinen päivä. Kerran käytiin myös kylpylässä ja kerran pubivisassa haastamassa paikallisia. Iltaperinteeksi muodostui Jounin kaupasta haettujen makkaroiden grillaaminen takkatulessa ja lautapelien pelailu. Näin jälkeenpäin kun miettii, viikkoon mahtui ihan uskomattoman monta asiaa. Ihana loma, ihana Ylläs.  

Tulevia lappireissuja ajatellen haluaisin vielä kokea ainakin huskysafarin, revontulet, yöpymisen lumihotellissa ja lumikenkäretken. 

Kuvasin kotieläinpihalta ja lumihotellista myös vlogin joka löytyy täältä.

6 kommenttia

 1. Ooh ihania maisemia <3 Lappi on kyllä upea talvisin, myös syksy olisi aivan upea ajankohta matkustaa Lappiin kuulemma. Se väriloisto :D Hhi me käytiin viime kesänä siskon ja siskonpoikien kanssa täällä kotikaupungissa yhdessä kotieläinpuistossa jo voi että mä tykkäsin kovasti <3 Siellä ei harmi vaan koiria ollut, eikä kamelia!!:D Laama tosin löytyi mitä itse kummastelin kyllä kun ei se nyt niin yleinen ole, tai niin mä luulin! :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! <3 Olisi kyllä upea nähdä Lappi syksyllä ja miksei myös kesällä jonkun vaellusreissun yhteydessä, mutta jotenkin automaattiisesti sinne tulee suunnattua talvella. :D Mä muistankin sun postauksen kotieläinpuistosta, ihania paikkoja nuo! Haha aika erikoinen tuo laamakin! :D

   Poista
 2. Vau mitä kuvia, lappiin olisi kyllä ihanaa päästä<3 oon nyt vähän enemmän lämmennyt lumelle ja talvelle, joten voisin oikeasti jopa viihtyä lumen keskellä lapissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lappia ei voi kuin suositella! <3 Mä en ole mikään talvi-ihminen ollenkaan, mutta Lapissa talviset asiat on erittäin jees!

   Poista
 3. Ylläs ja Lappi ylipäänsä on kyllä niin ihanaa seutua ♥ Me käydään joka kevät Ylläksellä ja tuolla kotieläinpihallakin on tullut käytyä muutaman kerran :D Harmittaa, kun en tänä keväänä pääse muiden mukaan koulun ja työharjoittelun takia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! <3 Kiva kuulla, että on kotieläinpihakin sulle tuttu juttu. Ja tiedän tunteen, oon joutunut skipata monta reissua kouluvelvollisuuksien takia.. :S

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.