Netflix - Top 6 dokumentit

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Heippahei!  Onko ruudun toisella puolella muita dokumenttinörttejä? Täällä nimittäin on yksi, joka klikkaa dokumentin auki 99% todennäköisemmin kuin elokuvan. Voisin antaa sata ja yksi perustelua dokumenttien parhaudesta ja olenkin sitä joutunut usein tekemään puolustaakseni kummallisia netflixtottumuksiani. Ehkä kuitenkin tällä kertaa siirrytään heti suoraan postauksen ytimeen, eli mielestäni parhaisiin netflix-dokkareihin.

Katso myös  netflix - top 5 sarjat.
Mielenkiintoisimmat netflix dokumentit 1. Cowspiracy - Tämä dokumentti nostaa esille eläintuotannon vaietut vaikutukset maapalloomme, enkä kyllä yhtään ihmettele, miksi niin monet ovat ryhtyneet suin päin vegaaneiksi tämän tuotoksen nähtyään. Dokumentti kaikessa monipuolisuudessaan sisältää niin tietoa, tilastoa kuin mielipiteitäkin. Lopputulos on tottavie taitavasti ja vakuuttavasti kasattu, mikä vaikuttaakin sen sijoitukseen omalla listallani.

2. Alive inside - Kuinka musiikki vaikuttaa meihin? Dokumentissa vanhuksille annetaan kuultavaksi musiikkia ja heidän koskettavat reaktionsa on talletettu filmille. Musiikki näyttäisi herättävän esimerkiksi muistikuvia vanhuksille, joiden muisti muutoin toimii huonosti. Dokumentin aihe osuu ja uppoaa loistavasti, mutta olisin kaivannut havaintojen kaveriksi hieman enemmän faktoja ja esimerkiksi aivotietoutta. 
Parhaat dokumentit netflixistä 3. Blackfish - Dokumentti kertoo miekkavalaista, jotka elävät pienissä altaissa, jopa virikkeettömässä vankeudessa. Päätähti Tilikum on yllättäen päätynyt surmaamaan ihmisiä julmalla tavalla ja videomateriaali onkin paikoin hurjaa katseltavaa. Mielestäni dokumentti on kuin eläinten psykologiaa, sitä, miten viisas eläin toimii joutuessaan elämään vankeudessa.

4. The nightmare - Tämä dokumentti vei kirjaimellisesti yöunet mennessään.. Tha nightmare on kauhuelokuvamaisesti toteutettu dokumentti, jossa ihmiset kertovat hurjia kokemuksiaan unihalvauksesta. Unihalvaushan on siis tila, jossa ihmisen aivot heräävät unesta ennen kehoa. Tämä aiheuttaa kokijalleen paniikinomaista tunnetta, kun oma keho ei yhtäkkiä liikukaan eikä ääni kuljekkaan. Joskus unihalvaukseen saattaa liittyä myös eimerkiksi pelottavia painajaismaisia näkyjä, joihin tämä filmi pureutuukin. Itse olisin kaivannut dramaattisten tarinoiden vastapainoksi enemmän asiantuntijoiden puheenvuoroja ja tieteellistä faktaa. Unista kiinnostuneena tämä pääsi silti top-listalleni.
Netflix luontodokumentti 5. Planeettamme maa - Netflix pursuaa erilaisia ja upeasti toteutettuja luonto- ja eläindokumentteja. Oma suosikkini näistä on planeettamme maa -sarja, joka on kuvattu ja toteutettu upeasti. Itse tykkään myös kertovasta selostuksesta eläindokumentin rinnalla, joten siitäkin lähtee pisteet tälle dokkarille.


6. Living on one dollar - Dokumentissa kaverukset matkustavat Guatemalaan, jossa he yrittävät selvitä yhdellä dollarilla päivässä. Kaiken kaikkiaan dokumentti on todella opettavainen ja toki maisemat ja kulttuuri puree myös muhun. 

Oletko nähnyt nämä dokumentit? Mitä dokumentteja itse suosittelisit?

14 kommenttia

 1. Mä en itse kovin katso dokumentteja, sillä mun mieleen ne usein jäävät turhan yksipuolisiksi ja niissä tuodaan yleensä esille vain yksi kanta :/ Tää listaus oli kuitenkin mielenkiintoinen ja näistä voisin hyvinkin katsoa tuon The Nightmaren, sillä olen itse joutunut kokemaan parikin kertaa unihalvauksen sekä tuo Living on one dollar kuulostaa mielenkiintoiselle, sillä Guatemalan kaltaisissa paikoissa se on joidenkin oikeaa arkea elää muutamalla dollarilla useita päiviä.

  Kaiken kaikkiaan siis erittäin mielenkiintoinen ja erilainen postaus ♥

  ♥: Ane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä täysin totta, että välillä dokumentit jää tosi yksipuolisiksi tai puolustaa ärsyttävällä tavalla vain yhtä näkökulmaa. Mä rakastan dokumentteja, joissa tuodaan esille aihe monipuolisella tavalla ja aihe sisältää myös jotain varteenotettavaa informaatiota. :D The nightmare voisi olla tuossa tapauksessa sulle sopiva, tosin tuon vakuuttavuus ehkä kärsii kun se ei kerro hirveästi faktatietoa vaan keskittyy kauhuelokuvamaisen fiiliksen luontiin. :D Living on one dollar on kyllä todella jees!

   Kiitos paljon! <3

   Poista
 2. Noi kaikki kuulostaa tosi mielenkiintosilta! Harmi vaan, mulla ei tällä hetkellä netflixiä oo, mutta kun taas hankin niin ehdottomasti katson jotkut näistä! Jonkun aikaa sitten katsoin paljon dokumentteja telkkarista, sieltäkin tulee välillä tosi hyviä ja mielenkiintosia pätkiä :)

  millatt.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä harmi kun ei netflixiä oo! Mäkin pian taas varmaan joudun tilauksen katkaista! :/ Mutta telkkarista tai vaikka yle areenasta löytyy myös tosi hyviä dokumentteja!!

   Poista
 3. Kaikki noista olen katsonut ja ihanaa, että toit ne esiin blogissasi! :)

  http://janitakristina.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi huippua, että sä oot nähnyt nää kaikki!

   Poista
 4. Mäkin pidän dokumenteista, jään koukkuun jos töllöstä tulee jotain mutta tv:n avaan yleensä vaan jos on oikeasti tylsää ja ei vaan jaksa muuta - muutoin en kyllä dokumentteja katso, jännä sinänsä kun niistä pidän jos eteen osuu.
  Netflixistä ei ole tullut dokumenteja paljoa katseltua, tuon nightmaren katsoin ystäväni kanssa joka kärsi joskus unihalvauksista, se oli kyllä aika karsee varsinkin kun en katsele kauhuleffoja ja tuon näkeminen muistutti minua että miksi en niitä katsokaan:D Mua alkoi kiinnostaa tuo viimeinen Living on one dollar!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä dokumentteja voi olla vähän vaivalloisen oloista alkaa varta vasten katselemaan, en tiedä! :D Mutta kannattaa joskus kokeilla! ;) Siis mähän en nukkunut kokonaisena yönä kun olin katsonut ton ja mua karmi unihalvaus. XDD Living on one dollar on ihan huippu!!

   Poista
 5. Mun on pitänytkin katsoo Cowspiracy ja The Nightmare jo pitkän aikaa, mutta nykyään tulee klikkailtua Netflix ihan liian harvoin auki. Täytyy kumminkin pistää korvan taakse, jotta ens kerralla muistais ja alko kiinnostaan myös noi kaikki muutkin dokumentit nyt, kun niitä avasit vähän. :) Tää oli muuten älyttömän hyvä postausidea! ♥ En oo ainakaan ite törmänny samanlaiseen postaukseen muissa blogeissa, kun useimmiten vaan keskitytään niihin sarjoihin ja leffoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti joskus katsoa! Ja hei kiitos paljon! <3 Mä oon oikeen googlettamalla googlettanut itselleni dokumenttivinkkejä ja niitä löytyy yllättävän vähän kyllä.. :( Siksi ajattelin kantaa korteni kekoon ja jakaa vinkkini muille, sillä dokumentteja on tullut tuijotettua monia kymmeniä. :D

   Poista
 6. Dokumentit ovat kyllä hyviä ja opettavaisia!:) Täytyy katsoa näistä muutama! En ole nähnyt näistä muita kuin tuon Living on one dollarin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä! Suosittelen kyllä lämpimästi näitä loppujakin! <3

   Poista
 7. Pitääkin laittaa listalle muutama näistä dokumenteista, ainakin toi unihalvaus-dokumentti pitää ehdottomasti kattoa! Mun yks suosikeista on The True Cost, joka kertoo tästä nykyajan vaateteollisuudesta, miten niitä vaatteita tehdään surkeissa oloissa ja miten ne kaikki kemikaalit, romahduspisteessä olevat tehtaat ja olemattomat palkat vaikuttaa työntekijöihin, sekä myös ympäristövaikutuksista. Sitä kattoessa kyllä tulee sellanen fiilis, että "ihan hirveetä". Itkukin siinä pariin otteeseen tuli. Tosi koskettava, herättelevä ja ajankohtainen! Ja valitettavasti täyttä totta.

  Mun suosikkeja on myös koulukiusaamisesta kertovat dokumentit, A Girl like Her on kyllä sellanen varma kyyneltenvuodattaja, minkä voi kattoa kerta toisensa jälkeen. Vaikka se ei ehkä ihan varsinainen dokumentti olekaan, koska se on näytelty, mutta perustuu kuitenki tositapahtumiin. Ja vaikkei varsinaisesti perustuiskaan, niin noita tapauksia löytyy kyllä liian paljon joka puolelta.

  Dokumentit on kyllä ihan huippuja, varsinkin jos aihe on mielenkiintonen ja dokumentti on toteutettu hyvin! Melkein tulee nykyään enemmän katottua Netflixistä dokumentteja kuin leffoja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti katsoa! Ja hei kiitos vinkistä, oon pari kertaa ollut todella lähellä valita katsottavaksi tuon The True Cost dokumentin! Varmasti herättää kyllä tunteita!

   Ja toi A girl like Her kuulostaa kyllä kanssa sellaiselta, että täytyy katsoa! <´3

   Mutta hei kiva kiva kuulla, että säkin oot dokkareitten kanssa samalla linjassa mun kanssa! ;)

   Poista

Instagram @jokiniemijulia

© Fifty Ways. Design by FCD.